Bostadsrättsföreningarna på Henriksdalsberget stänger sina grovsoprum

HENRIKSDALSBERGET | Grovsoprummen på Henriksdalsberget är ett arv från tiden då Stockholmshem förvaltade de 770 hyresrätterna på Henriksdalsringen. Efter ombildningen 2009 blev dock grovsoprummen en dyr service för de tre bostadsrättsföreningarna.

Grannarna på Henriksdalsringen slängde allt möjligt i grovsoprummen som inte ska vara där: miljöfarligt avfall, hushållssopor, bildäck, vitvaror och framförallt byggavfall från alla renoveringar. Det var inte heller möjligt att få folk att slänga saker i rätt kärl utan det blev en blandning av allt möjligt.

Det fanns också rykten om att folk som inte bor här också slängde sina grovsopor på Henriksdalsringen. Ibland blev grovsoprummen helt igenbomade med sopor så att kommunen entreprenörer vägrade hämta något överhuvudtaget.

BRF Henriksdalshöjden redovisade en kostnad på 200.000 per år för grovsoprummen. BRF Utsikten 1-35 redovisade en kostnad på 160.000 kronor per år. Brf Svindersvik betalade 2010 nästan 600.000 kronor för sina grovsopor.

Brf Henriksdalshöjden begränsade redan i november 2011 tillgången till grovsoprummen till en timme i veckan under uppsikt. Brf Svindersvik har nu gjort samma. Brf Utsikten 1-35 har däremot stängt grovsoprummen helt och hållet. Istället beställer man in en container två gånger om året i anslutning till föreningens städdagar.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Bostadsrättsföreningarna på Henriksdalsberget stänger sina grovsoprum”

  1. Har Utsikten stängt sina soprum helt? Dom införde väl kodlås och har öppet 07-20 eller?

    Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: