Gästbloggare skriver om hur segelbåtar stoppar hela Nackatrafiken på Danviksbron

Gunnar Hallert, granne i Danvikstrand, skriver i ett gästinlägg som också har skickats till politiker i Nacka och Värmdö samt lokaltidningar om hur enstaka segelbåtar stoppar yrkes- och fritidstrafiken på bil, buss, tåg eller cykel för tusentals grannar i Nacka, Värmdö och Sjöstaden.

Danviksklippan, Danviksbron och Danvikskanalen sedda från Saltsjön
Danviksklippan, Danviksbron och Danvikskanalen sedda från Saltsjön

Bästa Nacka och Värmdöpolitiker

Vi bor i fantastiska kommuner med härliga omgivningar. Dock måste vi fara in till innerstaden titt som tätt med buss eller bil, och må då, i många fall, passera den öppningsbara Danvikstullsbron.

Bron kan öppnas varje hel och halvtimme mellan 09.15-15.30 och 18.30-23.30 på vardagar och under helgerna kan den öppnas varje hel- och halvtimme mellan 06.30-23.30.

En enskild liten segelbåt med en mast på ca 10 m stoppar då hela trafiken in och ut från innerstaden och till och från Nacka och Värmdö.

Dessa frikostiga regler för sjöfarten må ha kommit till i en tid av måttlig vägtrafik.

Med dagens intensiva trafik och befolkningsutveckling i Nacka och Värmdö ifrågasätter jag om det är rimligt med dessa generösa öppningstider för fritidsbåtstrafiken.

En samhällsekonomisk kalkyl med förlorade arbets och fritidstimmar för väg burna vid broöppningar kan säkert ge ett starkt argument för en ändring.

Irritationsfaktorn bland buss- och biltrafikanter torde vara hög för de som reser regelbundet under icke rusningstid.

I kommuninnevånarnas intresse skulle jag hemställa om följande

  • Ta upp diskussioner med berörda sjöfartsmyndigheter och försöka att ändra på dessa öppningstider så de blir mer restriktiva för fritidsseglarna exvis öppning max varannan timme och inte som idag varje halvtimme.
  • Diskutera att införa en laserstråle på ömse sidor bron som registrerar segelbåtarnas masthöjd så onödiga broöppningar undviks. Idag syns det vara alltför stora marginaler och med påföljden att broöppningar sker i onödan.

Tacksam för Era kommentarer.

Hälsningar
Gunnar Hallert

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

3 reaktioner till “Gästbloggare skriver om hur segelbåtar stoppar hela Nackatrafiken på Danviksbron”

  1. Ett sånt här inlägg ligger verkligen i tidens anda där det gäller att hela tiden tjäna tid. Effektivisera. Nej, det är underbart när allt bara stannar upp ett par minuter. Kommer och tänka på filosofen Ladislaus Horatius som 1993 drog i nödbromsen på X2000, han gjorde det som en protest mot en kultur som dyrkade snabbheten som självändamål. Ska tilläggas att han gjorde det i låg fart så att ingen kom till skada.

  2. Jag förstår dig som irriteras över broöppningen. Men hela situationen med att Nacka/Värmdöbor har en väg in och sedan igenom Stockholm via bron är förfärlig. Mitt förslag är att gå samman alla tusentals boende för att det ska byggas en bro över till Lidingö. Det är helt enkelt inte hållbart med EN väg (rimlig) om man vill färdas mot norra StorStockholm. Varken ur tids- eller miljösynpunkt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: