9 juni: Svindersviksdagen – upptäck 1700-talet för en dag

SVINDERSVIK | Den 9 juni klockan 12:00 – 16:00 blir historien levande. ”Svindersviksdagen är en lustfylld dag för hela familjen, oavsett ålder” säger Katarina Hellstrand, pedagog på Nordiska museet och ansvarig för evenemanget. ”Trots att det moderna stadslivet bara är ett stenkast bort går det att uppleva Svindersvik nästan som på 1700-talet. Under dagen finns det flera 1700-talsinspirerade aktiviteter att ta del av.”

Trädgårdsmästare i historiska kläder på Svindersviksdagen
Trädgårdsmästare i historiska kläder på Svindersviksdagen

Den 9 juni får besökarna uppleva hur det kunde vara att bo och arbeta i det vackra sommarnöjet från 1700-talet för då blir det plötsligt liv och rörelse i den annars så lugna idyllen. På plats finns museets personal som är historiskt klädda och spelar olika roller: i köket huserar köksan och berättar om vad man åt på 1700-talet, kloka gumman ger råd om hur krämpor botas och i trädgården kan barn och vuxna utmana varandra i styrka och uthållighet i gammeldags lekar. Då och då skymtar frun i huset som bjuder in till visning av rokokohemmet. Inne i paviljongen går det att lyssna till Bellman – vissångaren och 1700-talskännaren Bengt Jonshult är på tillfälligt besök på Svindersvik.

För mer information om Svindersviksdagen, kontakta Katarina Hellstrand, ansvarig för Svindersviksdagen (tel 08-519 547 71, 0767-247114, katarina.hellstrand@nordiskamuseet.se)

Entré: Vuxna 100 kr. Barn och ungdomar t.o.m. 18 år betalar 20 kr för visning och besök i paviljongen. Barnverksamheten utomhus är kostnadsfri.

>> Läs hela programmet för Svindersviksdagen 2012

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: