Prins Eugéns tavla av Henriksborg och Saltsjöqvarn visas på Nationalmuseet

SALTSJÖQVARN / DANVIKSTRAND / HENRIKSBORG | 20 juni 2012 till 3 februari 2013 visar Nationalmuseet utställningen ”Ljus och mörker” med ett 70-tal målningar av nordiska sekelskiftskonstnärer.

Prins Eugens tavla av brinnande linoljefabriken i Henriksborg

Prins Eugens tavla av brinnande linoljefabriken i Henriksborg

”Utställningen handlar om hur konstnärer har arbetat med belysning och mörkläggning, klara färger och gråskalor för att imitera olika slags ljus och för att skapa illusioner av djup och atmosfäriska fenomen, skriver Nationalmuseet i utställningens presentation.

Bland tavlorna finns också ”Fabriken” av Prins Eugén som föreställer en kvälls- eller nattbild av Sommelis linoljefabrik i Henriksborg med obebyggna Henriksdalsberget bakom och Danviks dårhus och Saltsjöqvarn framför. Allt målat från Waldemarsudde mittemot.

>> Klicka här för att läsa mer om Ljus och mörker

Kommentera