Fullsatt på HSBs mingelkväll i Finnboda

FINNBODA | 13 september bjöd HSB och Ankar Arkitekter boende till en mingel- och presentationskväll i Markententeriet  / Markan på Finnboda varvsvägen 9. Intresset var stort och det blev snabbt fullsatt. Grannen Niclas Carlsson sammanfattar därför kvällen för oss här på bloggen:

Markenteteriet i Finnboda innan renoveringen påbörjades
Markenteteriet i Finnboda innan renoveringen påbörjades

”Det blev fullsatt. HSB hade ett gäng som välkomnade oss till lokalen som förut var matsal för varvsarbetarna. Där inne bjöds nya och gamla Finnbodagrannar på wraps och dricka.

En gammal utställning från Stadsmuseet hade plockats fram och arkitektbilder visualiserade de nya kontorslokalernas ljusa inredning. Stockholmsguiden Eliane Högberg berättade varvets historia med många fina bilder och film. Hon hade också egna minnen, hennes farfar var ingen mindre än den legendariske redaren, Sveabolagens Emanuel Högberg.

Ankar Arkitekter berättade att de anlitat en antikvarie som hjälp och att marketenteriets fasad är skyddad och endast i mindre grad kommer att förändras, men får större fönster i nedre planet, samt lanterniner i taket. Berget stjäl annars mkt ljus. Industrikaraktären är något man vill bevara, främst genom takets utformning med synliga bjälklag, samt fasaden som sagt.

HSB:s Urban Jonsson gav en del besked om tidpunkter för området men jag har dåligt sifferminne. Ingen information från IKANO om deras projekt, annat än att man arbetar med att preparera existerande berg/fundament. Presentationen av HSB-bostäderna var översiktlig och utan bilder.

Sist talade en kvinna som representerar de första hyresgästerna i marketenteriet, deras säljare lovar att köra försiktigt!”

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: