Soldäcket på Per Ludvig Lindgrens terrass nästan klart

HENRIKSDALSHAMNEN | Det är synd att trädäcket på Per Ludvig Lindgrens terrass inte färdigställdes under sommaren för att åtminstone någon kunde njuta  av det vågformade trädäcket, sola och kolla på vattnet och båtarna.

Per Ludvig Lindrens terrass i HenriksdalshamnenMen nu på hösten har man alltså träklätt stora delar av grundbyggnaden av metall. Träd har däremot mycket tidigare planterats för att ge soldyrkarna skugga.

Vem var Per Ludvig Lindgren?

Per Ludvig Lindgren (1863-1954) växte upp på Södermalm. Han jobbade som hamnarbetare, sillpackare, issågare, djurskötare och annat. Han var med och bildade hamnarbetarfackföreningen 1894.

Vid 76 års ålder började han berätta om sina Stockholmsminnen i radio (>> klicka här för att lyssna på ett klipp ur Sveriges Radios arkiv). Hans berättelser finns också upptecknade på Stockholm Stadsmuseum där han berättade om miljöer, människor, hus och arbetsförhållanden och inte minst 54 krogar på Söder! >> Klicka här för att läsa om dessa gamla krogar

Här kommer också ett smakprov ur hans berättarkonst där han pratar om Vita Bergen på Södermalm:

“Varenda år däroppe hadde di gemensam fest med di som bodde i småkåkarna i Vita berget, å de va riktia sjöslag. Kors i jissinamn vad de va fest. Kärringarna va fulla som spruter å ungarna söp å kararna låg dödfulla. Å ingen polis fanns de. De va rena vildmarken. Cigarrmakerskorna de va böner de, som kunde ta en sup lika bra som en kar.”

1985 motionerade Sune Währner (s) för första gången i Stockholms kommunfullmäktige om namnsättning efter Lindgren:

Det var som mycket vital 75-åring han upptäcktes av journalister, etnologer och antikvariska myndigheter och hans kunskaper och erfarenheter kunde dokumenteras till oskattbart värde för envar med intresse för vår stads förgångna.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: