Kommunalpolitiker på safari bland miljöproblemen de skapar

SVINDERSVIK | I veckan skrev Nacka Värmdö Posen i artikeln ”På framtidssafari genom växande nacka” om en busstur för kommunalpolitiker och tjänstemän kring Ryssbergen och Svindersviken för att lära sig mer om vad de har att jobba med.

rokokogården Svindersvik i Nacka

Rokokogården Svindersvik i Nacka med sin ros- och fruktträdgård. En betydlig del av trädgården försvann när Värmdöleden drogs genom landskapet.

Resan gick till bland annat Svindersviken som om rätt beslut hade tagits under tidigare decennier hade kunnat bli en oas för rekreation med urskogen Ryssbergen, rokokogården Svindersvik och vikens härliga vattenliv och promenadstråk.

Istället har man:

  • Dragit Värmdövägen genom landskapet, kapat en stor del av rokokogårdens fruktträdgård och skapat ett bestående bullerproblem. ”Här är det mellan 60 och 80 decibel, och fåglarna har svårt höras. När ljudnivån når 55 decibel brukar människor tycka att det blir jobbigt. Det tycker nog fåglarna också”, säger guiden Liselott Eriksson till NVP.
  • Låtit olje- (Krok, OkK8), kemisk industri (Gäddvikens superfosfatfabrik) och skrotupplägg bedrivas i Gäddviken, Ryssviken och Dockan. ”Det här är en av länets mest förorenade platser. Nästan hela periodiska systemet finns i vattnet”, säger Birgitta Held Paulie (ansvarar för Nackas miljöbevakning) till NVP.
Bron över Svindersviken mellan Kvarnholmen och Ryssbergen i Nacka

Bron över Svindersviken mellan Kvarnholmen och Ryssbergen. hundratals tallar och ek kommer att offras trots att det blir en tunnel genom skogen.

Men förstöringen fortsätter i nutid:

  • En bilbro ska byggas mellan Kvarnholmen och Ryssbergen samt tunnel i Ryssbergens urskog. ”Här finns många gamla tallar. Örnarna behöver dem, eftersom deras bon kan väga upp till ett ton”, säger Liselott Eriksson.
  • Österleden ska byggas i skogen vid Henriksdalsberget och kopplas via en ramp med Söderleden. Ytterligare biltrafik med buller och visuellt dominant kommer att dras till Svindersviken.

>> Läs mer om kommufolkets ”bullersafari” i Svindersviken

Kommentera