Recension: Trerätters specialmiddag på Elite Hotel Marina Tower

SALTSJÖQVARN | Efter att Zee the restaurant i Henriksdalshamnen har stängt sina dörrar är det bara Elite Hotel Marina Towers restaurang som erbjuder sig om man vill ha lite lyxigare mat på Västra Sicklaön. För att inte göra det för lätt beställde jag i förväg något som inte finns på menyn: En trerättersmiddag, vegetarisk, alltså ej fisk, fågel eller annat kött.

Elite Hotel Marina Tower - vinter 2012Jag skickade ett e-mail iväg en vecka innan vi skulle gå på middag på Elite Hotel Marina Tower. Jag beskrev noga vilken mat jag vill ha: Förrätt, huvudrätt och efterrätt. Ovolaktovegetarisk där köttet i huvudrätten helst skulle vara quorn, tofu, tzay eller sojaprotein. En person ska också ha alkoholfritt vin av medicinska skäl. På menyn finns varken vegetariskt alternativ eller alkoholfritt vin. (>> Klicka här för en översikt över var du kan äta vegetariskt i våra trakter)

Efter fem dagar utan svar, skickade jag ett e-mail igen om att jag önskar ha en bekräftelse på bokningen och specialmaten. Då fick jag rätt omgående en positiv bekräftelse.

Miljö, läge och gäster

Levande ljus i fönstret på Elite Hotel Marina TowerEftersom vi bor på Mannagrynstorget var det bara en fråga om fem minuter för att ta sig från hemmet till Saltsjöqvarns kaj via hissen bredvid Mannagrynskvarnen. Två förälskade kysstes i hissen och var helt förvirrade när de skulle av. De visst helt enkelt inte var de har hamnat.

I mäktiga entrén på Elite Hotel Marina Tower gick vi förbi hotellbaren där några gäster satt och tillbringade förkvällen, det var ju bara klockan 18:00. I lobbyn fanns också någon slagt konstverk, en stol som var stoppad med mossa och växter. På väggen hänger två tavlor av Prins Eugen som visar Saltsjöqvarn och Henriksborg målade från Waldemarsudde.

Vi gick fram till hovmästaren som efter fem minuter gav oss valet mellan ett antal tvåmanna bord med utsikt mot Saltsjön. Längst in i restauranglokalen hade man skilt av ett sällskap bakom draperier för att de ska kunna fira i lugn och ro.

Annars var det klockan 18:00 runt 5 – 6 mindre sällskap, bland annat någon slags barnkalas. Däremot hördes inga utländska röster. Så alla kändes mer eller mindre som svenska par och familjer på helgresa.

Korg med bröd och smör på Elite Hotel Marina Tower
Korg med bröd och smör på Elite Hotel Marina Tower

I interiören försökte man behålla känslan av att vara i en gammal industrilokal, där många tegelväggar inte fick någon puts på sig. På de spröjsade fönstren mot Saltsjön ser man hur tjocka väggarna är.

Maten

Innan den riktiga maten serverades fick vi en brödkorg med både någon slags uppskuren baguette och hårtbröd samt smör. Vi var hungriga, tyckte om brödkorgen och tömde den rätt snabbt. Så vi fick en korg till.

gul gazpacho och terrine på bulghur på elite hotel marina tower
gul gazpacho och terrine på bulghur på elite hotel marina tower

Min sambo tog ett rött franskt vin till maten, husets vin. Jag fick däremot som jag ville: Ett rött alkoholfritt vin av märket Fre, en chardonay om jag minns rätt. Jag kände igen smaken som jag gillar, och den ligger någonstans mellan vin och druvjuice.

Förrätten kom in bestående av en gul gazpacho gjord på just gula tomater, samt en bulghurterrine med bondbönor. Därtill några salladsblad. Gott.

Därefter kom en lite större tallrik med huvudrätten. En ratatouille med mycket aubergine toppad med mozzarella och några friterade basilikablad. Också det var gott.

Vegetarisk ratatouille med mozarella och friterad basilika på Elite Hotel Marina Tower
Vegetarisk ratatouille med mozarella och friterad basilika på Elite Hotel Marina Tower

Men vi tyckte att de gjorde det lite för enkelt för sig att ersätta kött eller fisk med ost. Vi hoppades på ett riktigt vegetariskt alternativ. Vanligtvis brukar det tyvärr på finare krogar bli risotto (ris + vin + ost), grillad halloumi (ost igen!) eller rödbetor med chévre (ost igen!).

När det gäller efterrätten så bad vi servitören att dubbelkolla om den verkligen inte innehåller animaliskt gelatin (görs på slaktavfall). Men nej, det var ett äkta vegetariskt alternativ: Ett inläggsglas med mjölkchokladsmousse i botten, ett lager nyponsås och karamelliserade mandlar samt myntablad på toppen. Gott men lite för lite blaskig smak på mousse som kanske skulle kompletteteras med syrligheten i nypon, sötman i mandlarna och fräschören i myntabladen.

Ett plus här är också att köket är öppet och ligger mitt i restaurangen så att gästerna kan kolla vad som händer där.

Service och pris

Kyparen var mycket uppmärksam under måltiden och försäkrade sig att allt är i sin ordning, att glasen är fyllda och att vi fick rätt mat. Han hade också en del kunskap om vegetarisk mat så att det inte kändes att jag pratade med väggen när jag frågar vad som ligger på tallriken.

Vi fick vänta en hel del på notan och den var fel i början. Den visade bara 250 kronor. Så de fick räkna om: 250 kr per person för maten vilket absolut inte är farligt för den kvalitén och servicenivån. 2 glas alkoholfritt vin kostade 70 kronor. 2 glas av husets vin kostade 170 kronor. Så totalsumman blev 740 kronor.

Hit kommer vi gärna igen och utmanar mozzarellan i huvudrätten.

>> Klicka här för att läsa om fler matställen på Västra Sicklaön

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: