11 maj: Guidad vandring i Henriksdal och Finnboda

Natur- och kulturvandring från Henriksdalsberget till Kvarnholmen 2010

På lördag, 11 maj klockan 10:00 – 14:00 är du välkommen till min, Naturskyddsföreningens och Hembygdföreningens natur- och kulturvandring från Henriksdal till Finnboda längs med Kvarnholmsvägen.

Jag guidar tillsammans med Ronny Fors från Naturskyddsföreningen (mobil: 0708-96 36 07). Vi anordnar den här vandringen i samband med planerad bebyggelse i Henriksdal samt brobygge mellan Kvarnholmen och Ryssbergen.

Samling sker i korsningen Värmdövägen / Kvarnholmsvägen. Ta gärna med dig vatten, matsäck och regnskydd. Med stor sannolikhet avslutas vandringen vid Anders Levéns matcaféet Little Fred i Finnboda.

Över 1000 arter är beroende av eken. I Trolldalen på Henriksdalsberget finns många unga ekar som är runt 100 år gamla.
Över 1000 arter är beroende av eken. I Trolldalen på Henriksdalsberget finns många unga ekar som är runt 100 år gamla.

Naturvärden och framtida trafik

Ronny Fors kommer att berätta om naturvärdena längs med Kvarnholmsvägen, exempelvis träden i slänten mellan Henriksdalsberget respektive Henriksborg och Kvarnholmsvägen men även Trolldalens skog på Henriksdalsbergets östligaste del.

Han kommer också att ta upp de antagligen stigande trafikmängderna på Kvarnholmsvägen i samband med brobygget mellan Kvarnholmen och Ryssbergen samt inflytt till Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen.

Kulturvärden i Henriksdal

Kontorhuset Henriksborg
Kontorhuset Henriksborg från 1800-talet på Västra Finnbodavägen ska rivas i samband med uppförande av Nacka Tower

Själv kommer jag att prata om hotade, ohotade och försvunna kulturvärden längst vägen: Varv och gjuteri i Henriksdalshamnen, Rudolph & Rylanders kolspetsfabrik i Henriksborg, Sommelis linoljefabrik i Henriksborg, vikingaborgen på Henriksdalsberget, lantbruk och gård i Henriksdal, ödekyrkogården nedanför Danvikshem och Finnboda varv.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: