Dags att kalla Västra Sicklaön för SoDa – South of Danvikstull?

Halvön mellan Svindersviken, Hammarby sjö och Saltsjön heter geografiskt Västra Sicklaön. Administrativt använder Nacka kommun samma namn för den här kommundelen medan Stockholm stad kallar sin del med Danviksklipan och Henriksdals reningsverk för Södermalm medan Henriksdalshamnen och Lugnet ingår i Södra Hammarbyhamnen. Det börjar dock dyka upp roligare namn samt olika förväxlinger.

Henriksdalsberget, Nacka: Henriksdalsringens gröna innergård
Henriksdalsberget, Nacka: Henriksdalsringens gröna innergård

Polisen räknar exempelvis allt som händer på Nacka kommuns del av Västra Sicklaön som Kvarnholmen. Jag skrattar oftar över polisrapporter över händelser på Henriksdalsringen, Kvarnholmen.

NCC, Ikano Bostad, HSB, JM m.fl. marknadsför/de gärna de nya bostadsområdena i Saltsjöqvarn, Finnboda, Finnberget och Kvarnholmen som Stockholm men de ligger alltså i Nacka kommun. Kommungränsen går faktiskt vid Danvikskanalen, Värmdövägen och tvärs på och inom Henriksdalsberget så att hela Henriksdals reningsverk med sina anläggningarna i berget hamnar inom Stockholm.

Saltsjöqvarn och Kvarnholmen förväxlas också gärna av journalister och bloggare. Kvarnbyggnaderna i tegel måste göra sitt. Danviks dårhus och Danvikens hospital anses överhuvudtaget som synonymer.

Henriksdal trendigare än någonsin

Henriksdalshamnen, Stockholm: Marinan på Jan Inghes torg
Henriksdalshamnen, Stockholm: Marinan på Jan Inghes torg

Namnet Henriksdal har tidigare stått för bajslukt från Henriksdals reningsverk och Henriksdalsbergets bostäder byggda inom miljonprojektet. För att inte tala om beteckningarna dasslocket och tattarberget. Men plötsligt är det fint att bo i Henriksdal efter att Henriksdalshamnen har tillkommit.

På Södermalm har man försökt hitta på trendigare namn för de attraktiva områdena. SoFo står för South of Folkungagatan, alltså allt mellan Götgatan, Folkungagatan och Hammarby sjö. Stråket i Norra Hammarbyhamnen mellan Skanstull och Danvikstull kallas tom för SoFo Beach trots att möjligheterna att bada och sola där är begränsade.

Kanske vi borde kalla Västra Sicklaön för SoDa – South of Danvikstull med Henriksdalskajen, Regattakajen, Saltsjöqvarns kaj, Danvikstrand och Finnboda kaj för SoDa beach?

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Dags att kalla Västra Sicklaön för SoDa – South of Danvikstull?”

  1. Fast området ligger ju snarare öster om Danvikstull. Dessutom är det utomordentligt fånigt med ett engelskt namn på en plats i Sverige. Lika fånigt som det engelska namnet på Nacka-tornet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: