Kulturtavla nu också vid Danvikens ödekyrkogård

Ödekyrkogården mellan Finnboda och Vilans skola i Nacka

FINNBODA / DANVIKSHEM / HENRIKSDALSBERGET | Bakom Vilans skolans avfallscontainrar på Kvarnholmsvägen har nu Nacka kommun installerad en kulturtavla som berättar om ödekyrkogårdens historia.

Kulturtavlan ansluter till en serie av kulturtavlor i Saltsjöqvarn (berättar om Holmberg & Möllers kvarnverksamhet, senare Kungsörnen), Danvikens dårhus (berättar om tilltänkt saltutvinning och inrättning för mentalpatienter), GOMANS-huset (Kooperativa Förbundets charklabb i Danvikstrand, Danvikshem (berättar om Bergsunds Mekaniska Verkstads trävillor och seniorvården) & Finnboda varv.

Kulturtavlan berättar om framförallt varför det inrättates en begravningsplats här. Danvikens gamla kyrkogård på Södermalm var helt enkelt överbelagd i koleratiden på 1830-talet. Däremot förmår kulturtavlan inte att berätta mer om dem som är begravda här än danviksprästen Gustaf Hammarsted, exempelvis JA Hägg och  J: S: af Rolén.

Ödekyrkogården mellan Finnboda och Vilans skola i Nacka
Ödekyrkogården mellan Finnboda och Vilans skola
Nacka, Sverige

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: