Vi minns: Kalla krigets spår på Västra Sicklaön

Att försvaret hade bunkrar, luftvärn och magasin på Finnberget, Henriksdalsberget, Kvarnholmen, vid Danvikshem och på andra ställen är känd. Men även kalla kriget har lämnat sina spår.

Ett exempel är det foto från pågående utställningen Atombomb över Stockholm som just nu visas på Stockholms läns museum i Sickla. Den är från 1959 och visar hur försvaret spränger en låtsas A-bomb i Saltsjön. Danviksklippan, Saltsjöqvarn och linoljefabriken på Henriksborg syns i bakgrunden.

image

Vid miljöstationen på Kvarnholmsvägen finns också samlingsplats och ingång till ett större skyddsrum vid ett atomkrig. Jag undrar vad skyddsrummet används till idag?

Rapporter om sovjetiska U-båtar i Saltsjön och Danvikskanalen finns också många. Och delar av kärnkraftverket Ågestaverket där plutonium till en svensk atombomb skulle utvinnas som biprodukt hade hamnat i Henriksdals reningsverk.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Vi minns: Kalla krigets spår på Västra Sicklaön”

  1. Den stora porten vid återvinningsstationen mitt för kyrkogården skapades när reningsverket skulle expandera. Alla maskiner och sprängsten transporterades den vägen! Jag tror inte det finns något skyddsrum, men kan ha fel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: