Stockholms läns museum föreslår minnesmärkning av gamla murar på Henriksdalsberget

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget

Som rapporterat har Stockholms läns museum undersökt murverk mellan Henriksdalsberget och Kvarnholmsvägen, däribland en välbevarad skalmur som stämmer exakt med en stig som finns utritad på en karta från 1700-talet.

Henriksdalsberget användes främst som betesmark. Stigar anlades för att djuren lättare skulle kunna ta sig upp till bergets krön. Skalmuren har troligtvis används för att hägna in stigarna.

“Det skulle vara ett intressant minnesmärke att skylta upp i området. Människor är intresserade av historien där man bor och här ser man tydligt hur det såg ut i 1700-talets odlingslandskap”, säger Anna Östling, arkeolog på Stockholms läns museum till Nacka kommuns Stadsbyggnadsnytt.

Nacka kommun har ställt upp minnesmärken vid Danviks Hospital, Saltsjöqvarn, Danvikshem, Danviks dårhus, Finnboda och ödekyrkogården. Så en skyltning här borde inte vara ett problem.

 

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget
Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget

 

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: