Upp till 5.000 bostäder planerade på Västra Sicklaön fram till 2030

Västra Sicklaön, Nacka: Troliga bostadsrprojekt på Kvarnholmen, Finnboda, Henriksdal och Gäddviken

Nacka kommun har i senaste numret av Stadsbyggnadsnytt försökt att visa på en karta hur Västra Sicklaön kommer att se ut 2030 om alla planerade byggprojekt på Kvarnholmen, Henriksdalsberget, Finnboda och Saltsjöqvarn blir av.

Västra Sicklaön, Nacka: Troliga bostadsrprojekt på Kvarnholmen, Finnboda, Henriksdal och Gäddviken

I etapp A (2014 till 2020) kan 2.740 bostäder bli verklighet, varav 1.800 ska ligga på Kvarnholmen (KUAB), 470 i Finnboda (HSB, IKANO Bostad etc.), 170 vid Danvikshem (seniorboende, vårdboende & villor) och 300 mellan Henriksdalsberget och Saltsjöqvarn. Samråd har genomförts för alla projekt utom området mellan Henriksdalsberget, Henriksborg och Saltsjöqvarn där det saknas detaljplan.

I etapp B (2021 till 2015) ska det byggas ytterligare 2.000 bostäder varav 1.200 på västra Kvarnholmen (KUAB) och i Gäddviken samt 800 på och nedanför Henriksdalsberget. Västra Kvarnholmen har redan behandlats i ett samråd däremot har man inte kommit så lång med Gäddviken och Henriksdalsberget där det inte ens finns en ny detaljplan.

Intressant här är att mycket naturmark kring och på Henriksdalsberget ska försvinna.

I etapp C (2026 till 2030) ska det byggas ytterligare 300 bostäder i Gäddviken. På kartan har man markerat området kring Operans verkstäder och intilliggande kontorslokal och ingenjörsvilla.

Om alla dessa projekt förverkligas, så finns det två stora frågetecken:

  • Ska det finnas någon natur kvar i området? Allt verkar bebyggas utom kanske några träd mellan Vilans skola och Danvikshem (s.k. Engelska parken) samt mellan Henriksdalsberget och Svindersvik och i Finnbergets slänt.
  • Hur vill man garantera att folk kan åka till jobb och skola med två nedprioriterade busslinjer och en båtlinje som åker en gång i timmen på vintern?

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “Upp till 5.000 bostäder planerade på Västra Sicklaön fram till 2030”

  1. Man undrar var alla dessa barn sedan ska utöva sina idrottsaktiviteter och gå i skola. Redan nu är det fullt i skolor & kommunen ligger väl 6-8 11-mannaplaner kort. Här byggs inga nya planer, de som finns minskas i yta & de platser där man teoretiskt skulle kunna anlägga en plan bebyggs.
    Var ska alla dessa invånare parkera sina bilar som dom uppenbarligen behöver för att skjutsa barnen till skola & aktiviteter?
    Hur dimensionerar man in/ut-farter till Sickla Köpkvarter mm, kaos redan idag?
    Nacka: börja i rätt ände: barnen, gör om & gör rätt!

  2. Crazy! Hela anledningen att betala sjuk mycket för en liten lägenhet i Nacka är att det finns grönt o lugn! Nu blir det som Hammarby sjöstad! Låt de bygga där de som bestämmer själva bor. Då kan de stå i kö på väg till allt, på enda utfarten som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: