Munspelets arkitekt Claes Tottie pratar om funkisarkitekturen på Kvarnholmen

Nacka Värmdö Posten har inom reportageserien ”Mitt kvarter – arkitekterna som byggde platserna där vi lever” bjudit in arkitekten Claes Tottie på en promenad på Kvarnholmen, ”det första utpräglade funkisområdet i landet”, som Tottie säger.

Claes började 1948 som praktikant på Kooperativa Förbundets arkitektkontor och anställdes 1951. Han blev ihop med Kvarnholmen-arkitekten Olof Thunströms dotter Ulla. Så han började jobba på svärfaderns kontor där han så småningom blev Thunströms högra hand.

Claes Tottie jobbade med förlängningar av funkisradhusen, silon och Munspelet från 1966. ”Vi satt på Gyldene freden och ritade på det”, säger han till Nacka Värmdö Posten. Huset skulle egentligen se ut som en mås som breder ut sina vingar.

De nya husen på Kvarnholmen tycker Tottie inte så mycket om. ”Här var det mörkt. Nästan att det känns lite tyskt”. Men däremot gillar han byggherrarnas sätt att ta hand om de gamla husen på norra kajen och Munspelet så klart. Läs hela artikeln i Nacka Värmdö Posten

Munspelet på Kvarnholmen

Munspelet på Kvarnholmen

Ett svar till “Munspelets arkitekt Claes Tottie pratar om funkisarkitekturen på Kvarnholmen

  1. Kul att läsa om Munspelet, sedan länge mitt favorithus i Stockholmsområdet

Kommentera