Stockholm stad förbjuder uteserveringar på Jan Inghes torg i Henriksdalshamnen

Sommarens uteserveringar på marina torget i Henriksdalshamnen

”Få Stockholms skolor att blomstra. Öppna fler hipsterfik!” säger en av copytexterna i Moderaternas kampanj inför valet 2014 för att visa sambandet mellan skatteintäkter från småföretagare och offentlig verksamhet. Men verkligheten ser annorlunda ut som serveringarna på Jan Inghes torg i Henriksdalshamnen får känna närapå.

Först var det Boule & Berså nedanför Danviksbron i Saltsjöqvarn som har råkat ut för byråkratiska hinder inför sommarens krogsäsong. För inte att nämna buss 53:as hållplats utanför ICA och tidningsbutiken på Folkungagatan – nu ersatt med parkeringar.

Nu är det Bee’s thaikrog, Bakarna kafé & konditori och Sjöpiren på Jan Inghes torg som får kämpa med Stockholm stads byråkrater. Staden säger att det är så mycket biltrafik på Jan Inghes torg nuförtiden att de inte längre kan tillåta att caféernas och restaurangernas personal korsar bilvägen för att servera maten vid borden nära kajen.

Sommarens uteserveringar på marina torget i Henriksdalshamnen
Förra sommarens uteserveringar på Jan Inghe Hagströms torg

Konsekvenser för småföretagare & levande stad

Beslutet kommer inte bara att ha konsekvenser för serveringarnas intäkter (solläget drar hit flanerare under de varma årstiderna) utan även att utarma ett på sommaren levande torg. Bee’s, Bakarna och Sjöpiren tillåts bara ha uteservering på gångvägen nära sina lokaler där det inte alltid är solläge.

Markhyran höjs

Därtill kommer att stadens byråkrater ska höja markhyran för uteserveringarna genom att värdera upp Jan Inghes torg från B-läge till A-läge.

Man har uppenbart glömt att serveringarna har fortfarande svårt att gå runt. Vi minns hur Zee the restaurant, Beegles bar och OlioDeli fick stänga.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Stockholm stad förbjuder uteserveringar på Jan Inghes torg i Henriksdalshamnen”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: