Hyreshöjningar på upp till 28 procent på Henriksdalsberget

Bostadsrättsföreningen Svindersvik på Henriksdalsberget har efter alltför optimistiska kalkyler vid ombildningen 2009 samlat på sig runt 15 miljoner kronor i skulder.

Svindersvik ser ingen lösning än att chockhöja hyrorna för de 80 hyresgästerna. De flesta får betala kring 11 – 12 procent mer i hyra medan en hyresgäst i en etta ska betala 28 procent mer. Genomsnittliga hyreshöjningen i Nacka var 1,5 i år.

“Då är det klart att vi inte accepterar så höga höjningar när det inte har skett några standardhöjningar”, säger Björn Raemklang, Hyresgästföreningens förhandlare till tidningen Hem & Hyra.

Christer Westin, orförande i Brf Svindersvik, säger till Hem & Hyra att även avgifterna för bostadsrättsägare har höjts.

“Vi lägger inte bara kostnaden på hyresgästerna, avgifterna för oss med bostadsrätter har ökat med 16 procent sedan ombildningen.”

Läs hela artikeln i Hem & Hyra

image

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Hyreshöjningar på upp till 28 procent på Henriksdalsberget”

  1. Artikeln i tidningen är inte helt korrekt. Den är åtminstone vinklad… Anledningen till hyreshöjningen är att underhållet av fastigheten varit extremt eftersatt. Föreningen har tvingats lägga knappt 50 milj kr på upprustning av fastigheten under de första 5 åren. Dessutom är bruksvärdet på Henriksdalsringen klart högre än vad hyrorna ligger på idag.
    BRF Svindersvik i Nacka har satsat ca 28 milj (allt är inte klart än så totalkostnaden är inte helt säker) på nya element och elementstammar, 3,5 milj kr på nya undercentraler, 3,5 milj på trapphusen, 2 milj på belysning till trapphus, 1 milj på portkodssystem, 2 milj kr på lokaler, 2 milj kr på ventilation… Det finns ytterligare småposter som jag inte tar upp här…
    Sedan har vi haft mycket höga kostnader för “normal fastighetsskötsel”… Allt har varit eftersatt. Nacka Kommun har också bidragit med en 40% höjning av taxan för vatten och avlopp… Mellan 2012-2014…
    Det är i högsta grad rimligt att hyresgästerna betalar åtminstone en del av de kostnader som deras andel av föreningen står för.
    Bostadsrättsinnehavarna har också fått dryga höjningar 3 år i rad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: