Nätverket Stockholm Skyline kallar nya bostadshus för styggelser

Finnboda Pirar

Stockholm Skyline, ett nätverk för bevarande av Stockholms skyline, kallar flera bostadshus på Kvarnholmen, Finnboda, intill Danvikshem och i Saltsjöqvarn för styggelser.

”Skalan på nytillskotten blir större och större. Alltför ofta är de fula och utan samklang med sin omgivning. Det som nu marknadsförs står inte i någon proportion vare sig till natur eller bebyggelse i omgivningen”, skriver nätverket om KUAB:s nya bebyggelse på Kvarnholmen.

Kvarnholmen, Nacka: Stockholm Lighthouse och norra kajen syns från Saltsjön
Kvarnholmen, Nacka: Stockholm Lighthouse och norra kajen syns från Saltsjön

”Danvikshem i gräsligt sällskap. Har man inget lärt från tidigare bebyggelse på höjdpartierna”, skriver nätverket om det av HSB byggda seniorboendet i anslutning till Danvikshem.

Danvikshem och seniorhuset bakom sedda från Finnberget
Danvikshem och seniorhuset bakom sedda från Finnberget

”Saltsjökvarn har fått nybebyggelse som granne som mest liknar billig spansk turistbebyggelse”, skriver nätverket om Danvikstrand och Saltsjöqvarn.

Kajen i Saltsjöqvarn - en regning dag
Kajen i Saltsjöqvarn – en regning dag

”Har den estetiska, och kulturhistoriska kompetensen fått munkavle eller finns den inte?”, skriver nätverket om HSB:s projekt i Finnboda.

Läs och kommentera gärna nätverkets påståenden

 

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: