Kommer eftervärlden att förstå byggnadsminnena i Finnboda?

Det finns bara två väggar kvar av q-märkta tidigare svetshallen för Finnboda varv, där raveklubben Docklands härjade.

Men dessa två väggar innehåller inte ens original fönsterpartier. När moderna bostäder byggs kring dessa få originaldelar från varvstiden kommer många inte att förstå att det är byggnadsminnen, tycker bloggaren Rävjägarn som skriver mycket om hur vi förvaltar byggnads- och industriminnen:

”Det finns uppenbarligen visst fog för att ställa sig skeptisk till att bevara endast två betongvägar. Kunde man inte ha bevarat hela hallen, men inrett den till bostäder, och kompletterat med intilliggande bebyggelse?  Jag undrar om man ens kommer att förstå att det rör sig om en gammal byggnad om man så att säga bygger ett nytt hus med moderna fönster och bara lite betong finns kvar? Risken är stor att det ser ut som vilket nybygge som helst som influerats av gammal industribebyggelse.”

Läs mer på Rävjägarns blogg

image

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: