Turistbussar på Västra Finnbodavägen irriterar grannar i Saltsjöqvarn

Kinakrogen Grand Palace i kontorshuset Henriksborg på Västra Finnbodavägen är nycket populär hos östasiatiska turister som tas hit med stora svenska och utländska bussar.

Bussarna parkerar oftast inte på kontorshusets parkering som nu används flitigt av ett byggbolag för lagring av byggmaterial utan framförallt på

– gångvägen längs med kontorshuset Henriksborg
– gångvägen längs med brf Mjölnarens fastighet & torget mellan brf Mjölnaren och Brf Saltsjöqvarn
– trånga Västra Finnbodavägen

Tillgängligheten för gående, de boendes personbilar och SL:s busslinje 53 försvåras dagligen men även brandskyddet kommer att ha problem att ta sig fram på Västra Finnbodavägen.

Dessutom är turistbussarna kända för sin tomkörning som både sprider buller och avgaser. Turisterna använder dessutom sittmöjligheter i anslutning till brf Mjölnaren samt röker och fimpar inom bostadsrättsföreningens område.

Nacka kommun har tidigare fått klagomål men struntat i att lösa problemet. Nu finns också ett medborgarförslag om att förbjuda turistbussar att köra på Västra Finnbodavägen. Turisterna kan istället gå av vid Hästholmsvägen och gå 50 meter.

 

Turistbussar blockerar vägen för personbilar, SLs bussar och gående i Saltsjöqvarn och Henriksborg

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: