Rödlistade växten grön kavelhirs upptäckt på Kvarnholmen

Vid en inventering inför etapp 5 (platån + området vänster om funkishusten + västra delen av norra kajen) för utvecklingen av Kvarnholmen i Nacka upptäckte man en för kommunen tidigare ej känd plats där den rödlistade växten grön kavelhirs trivs och som kan påverkas av exploateringen.

Grön kavelhirs är en ettårig ruderatväxt som enligt experter kan flyttas, exempelvis söder om befintliga växtlokalen.

Kavelhirs förekommer som bofast i södra och mellersta Sverige. Längre norrut har den endast påträffats som en tillfällig adventivart. Den är vanligast i de sydligaste landskapen och förekommer fortfarande på åtskilliga lokaler i exempelvis Skåne, Blekinge, Småland och Halland. Utan tvekan minskar arten i de flesta områden; den förefaller nu vara försvunnen från flera landskap i Mellansverige. Kavelhirs är en konkurrenssvag art som försvinner om dess växtplatser växer igen.

Grön kavelhirs

 

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: