12 april: Kultur-, bygg- & naturvandring i Henriksdal mellan Nacka och Stockholm

Bloggaren Konstantin C Irina guidar på stadsvandring i Henriksdal

12 april, klockan 10:00 – 14:00 håller jag som stadsdelsbloggare och Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i en guidad vandring i Henriksdal med fokus på traktens natur, historia, dagens kultur och planerad ny bebyggelse. Gratis!

Bloggaren Konstantin C Irina  guidar på stadsvandring i Henriksdal
Utsikten från Henriksdalsberget mot Svindersviken. Utsiktsplatsens skönhet har 2014/15 förstörts av Nacka kommuns grävmaskiner.

Vandringen börjar klockan 10:00 vid Henriksdals station och går via Kvarnholmsvägen, Henriksdalsbergets slänt mot Danvikshem, Henriksdalsringen och skogen Trolldalen. Den avslutas klockan 14:00 på torget uppe på Henriksdalsberget. Ta med matsäck, vatten, kläder för alla väderlek och så klart bra vandringsskor.

På vandringen kommer du att höra mer om

– välkomna och mindre välkomna byggprojekt för området: Bussterminal i Henriksfädal, större biogasanläggning på Henriksdalsberget, utbyggnad av Henriksdals reningsverk, nya bostäder och kontor vid Kvarnholmsvägen och i naturmark kring Henriksdalsberget, idéer om Östra länken genom området, dumpning av avfall från förlängningen av Tvärbanan nedanför Henriksdalsberget etc.

– områdets historia: vikingarnas närvaro, gården Henriksdal, Danviks hospital, Finnboda varf, batterifabrik i Henriksborg, linoljefabrik i Henriksborg, och beckbruk i Svindersvik;

image
Henriksdalsberget ligger inbäddad i en massa naturmiljöer med gamla indrustriområden (Kvarnholmen, Finnboda, Saltsjöqvarn), vårdinrättningar (Danvikshem, Danviks dårhus, Danviks hospital) och spännande arkitektur (t.ex. funkis på Danviksklippan och på Kvarnholmen) i närheten.

– naturmiljöerna med Trollskogen på Henriksdalsberget och Svindersviken nedanför som enligt Naturskyddsföreningen borde tillsammans med urskogen i Ryssbergen bli naturreservat. Här finns biotoper med både varmare skånskt klimat och nordiskt klimat;

image

– kulturella uttryck på Henriksdalsberget som är eller har varit hem för rapparen Max Peezay, lyrikern Ann Jäderlund och fotografen Ulla Lemberg. Hör bildades miljöpartiet 1980 i Per Garthons lägenhet. Idag har en ny generation vuxit upp som tar fotboll och hiphop på allvar. Och för inte att glömma Henriksdalsringens miljonprojektsarkitektur och imponerande innergård.

image
På Henriksdalsberget finns många fotbollsintresserade ungdomar som tränar på Nacka kommuns konstgräsplan på innergården. Många har startat en professionell fotbollsbana.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: