Markant segregation på Västra Sicklaön när det byggs för dyrt

Dagens Nyheter har granskat den etniska och ekonomiska segregationen utifrån data från Statistiska centralbyrån med extrema skillnader mellan exempelvis nya bostadsområden på Kvarnholmen och miljonprojektområdet på Henriksdalsberget.

Störst skillnad mellan Kvarnholmens norra kaj och Henriksdalsberget
På Kvarnholmens norra kaj med gamla industriområden som har förvandlats till dyrt yxboende är andelen svenskar med invandrarbakgrund kring 10 procent.

På Henriksborg med radhus från 70-talet vars prislapp har ökat rejält är andelen invandrare bara 8 procent.

På Henriksdalsringen som byggdes inom miljonprojektet är andelen kring 50 procent. Trots omvandling från hyresrätter till bostadsrätter finna det många resthyresrätter kvar med en hyra långt under innerstaden och nybyggt. Även bostadsrätterna är relativt billiga jämfört med nybyggt.

Mindre skillnad i andra bostadsområden
Finnboda (nybyggda bostadsrätter i olika prisklasser) och framförallt Finnberget (resthyresrätter, omvandlade bostadsrätter & nybyggda bostadsrätter) har runt 26-7 procent multietnisk bakgrund.

Saltsjöqvarn, Danvikstrand (bägge med bybyggda hyresrätter), Danviksklippan (privata och allmännyttiga hyresrätter, omvandlade bostadsrätter) och Henriksdalshamnen (nybyggda bostadsrätter och allmännyttiga hyresrätter) har runt 16 procent svenskar med invandrarbakgrund. Läs hela jämförelsen i DN

Segregationen ökar med svår bostadsmarknad
För runt 15 år sedan fanns det i stort sett bara hyresrätter från miljonprojektstiden och funkistiden med låga hyror och därmed möjlighet att flytta på sig oavsett plånbok. Uppgången av bostadspriser, omvandling av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter och nya, dyra bostadsrätter gör att segregationen förstärks istället för att brytas.

image
ju rödare desto mindre / ju grönare desto större segregation

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: