Gigantiskt bostadskomplex ska byggas i Gäddviken

Ägaren till kontorslokalen på Kvarnholmsvägen 52 i Nacka vill riva befintlig bebyggelse och uppföra ett flerbostadshus med plats för cirka 130 lägenheter, lokaler för verksamheter och en förskola.

Huset inhyser idag bl.a. Lerch träinredningar, LAN och Kvarnholmen hostel.

Kvarteret föreslås uppföras i olika  höjder, upp till 13  våningar. De högre delarna av byggnaden föreslås utmed Kvarnholmsvägen. I fastighetens södra del föreslås en lägre radhuslänga som ramar in innergården. 

Totalt omfattar förslaget 133 lägenheter. Lokaler för verksamheter och en förskola  föreslås i entréplan mot Kvarnholmsvägen.

Nacka kommun har tittat på förslaget och har många synpunkter på gestaltningen:

– Utformning av bebyggelsen på fastigheten är  delvis beroende av  hur närområdet och omkringliggande fastigheter kan komma att utvecklas.
– Höjden på bebyggelsen i sökandens förslag, 13 våningar vid den högsta delen, bedöms påverka helhetsmiljön i området. Framförallt förändras landskapsvyn från  söder om Svindersviken mot norr avsevärt.
– Höjden och utformningen  av bebyggelsen  bör anpassas med hänsyn till kringliggande kulturhistorisk miljö.
– Det behöver utredas om behovet av förskola  finns på platsen. Säker avlämning och hämtning ska i så fall kunna anordnas och plats för varutransporter och gårdsmiljö möjliggöras.

image

image

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

3 reaktioner till “Gigantiskt bostadskomplex ska byggas i Gäddviken”

 1. Ja detta är mkt besvärande !
  dom fina gamla arbetar bostäderna röda med vita knutar mittemot kommer att dränkas av detta fula betong komplex, det kommer att uppfattas som helt malplacerat med denna kolloss framför,
  dom skulle istället kunna bygga upp liknande röda hus med vita knutar som det även stog där från början, dessa brann ner på 70talet,
  det skulle matcha bättre och ge tillbaka lite historie perspektiv.
  Men mark ägare är bara intresserad av $$$,
  jag hoppas verkligen att Nacka inte kommer släppa igenom denna skamfläck, en protest lista borde föras upp !

 2. Hur tänkte man nu? Måste varenda yta i nacka bebyggas? Detta gigantiskt fula bygge kommer att förstöra utsikten för alla på Finnberget.
  Går Nacka kommun med på detta har beslutsfattarna totalt tappat omdömet.

 3. Man får hoppas att Nacka kommun säger nej till ett så monstruöst fult bygge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d