Snart rinner det ännu mer läkemedelsrester i Saltsjön

Politikerna i Stockholm stad från alla kulör har bestämt att flytta avloppsvattnet från Bromma reningsverk till Henriksdals reningsverk. Så ska bl.a. vattenkvalitén i Mälaren förbättras eftersom renade vattnet ändå inte är rent.

Läkemedelsrester är exempelvis kvar trots att det finns teknik att rena vattnet. Stockholm vatten säger att det är dyrt och att lagen inte kräver det.

Det betyder att vattnet i Saltsjöqvarn, Finnboda, Kvarnholmen och Svindersviken som ligger nära rören där “renade” vattnet från reningsverket rinner i Saltsjön kommer ännu mer att belastas. Glöm fiske eller framtida bad!

Läs mer om att Stockholms vatten inte vill rena vattnet från läkemedel

image

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Snart rinner det ännu mer läkemedelsrester i Saltsjön”

  1. Orent vatten kan bli renare!
    Genom membranfiltrering kan i princip avloppsvatten renas till dricksvatten. Men det blir dyrt och kommer knappast behövas i Sverige under överskådbar tid.
    Halterna av antibiotika i Henriksdals renade vatten lär också framöver vara så låga att de inte ökar risken för uppkomst av antibiotikaresistenta bakterier.
    Men problemet är att bakterier, som redan blivit resistenta kommer ut i vårt vatten och de kan via bad och fisk spridas till människor.
    Så Stockholm Vatten varför inte filtrera bort bakterierna från avlopsvattnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: