Recension: Danviks Sushi Center i Saltsjöqvarn

vegetarisk sushi på danviks sushi center i nacka

Det har varit ett frekvent ägarbyte de senaste åren i serveringen på Västra Finnbodavägen 3 i Saltsjöqvarn, Nacka. Nu heter matstället Danviks Sushi Center och bygger, enligt en av ägarna, på 15 års erfarenhet från sushibarer.

Miljö, läge och gäster

Sushibaren Danviks Sushi Center ligger direkt efter korsningen Hästholmsvägen / Västra Finnbodavägen med utsikt mot kontorshusen Henriksborg och DanvikCenter. Den är granne med Salong Aura.

Lilla torget här bjuder på ett relativt tyst läge om det inte vore för buss 53 som ska upp och ner i backen. På andra sidan gatan ser man ofta lämmeltåget med östasiatiska turister som går mellan kinakrogen Grand Palace och fjärrbussarna som parkeras någonstans på Hästholmsvägen eller Kvarnholmsvägen.

image

Bland gästerna finns allt från kontorister från Henriksborg och DanvikCenter till grannar i Saltsjöqvarn. Närmaste sushistället är PONG i Henriksdalshamnen, och det är en bit. Många köper för att ta med hem eller till kontoret. Idag var det också ett gäng gäster i rullstol. Kanske planerna på gymnasium mittemot kommer att dra hit elever också.

Uteserveringen består av sex metallbord och stolar. Parasoller finns också.

image

Sushibarens inredning verkar inte ha ändrats sedan Ulrica hade sin Socker & Salt här för några år sedan. Ingen ägare har stannat tillräckligt länge för att en investering skulle löna sig.

Maten

Sushibaren drivs av två kompanjoner som har hållit på med sushi i 15 år. Den ena som vi möter idag på Danviks Sushi Center är från Tunisien. Han berättar medan han fixar vår lunch att han har bland annat jobbat på Akki Sushi på Medborgarplatsen – något som borgar gott.

väggen finns menyn med allt från olika sushibitar (maki, nigiri, mamma, maki etc.) som erbjuds i olika menyer till varma rätter som Yakitori, (kycklingspett, ris, teriyakisås), Yakiniku (skivad entrecôte, ris, yakinikusås) och Lax teriyaki. Därtill kommer en välfylld kyllåda med GB Glace som nog pga vädret.

image

Jag och sambon beställer vegetariska sushilådan med 10 respektive 12 bitar. Misosoppa, läsk eller mineralvatten på burk samt kaffe / te ingår i lunchen. Soppan kan vi som vegetarianer tyvärr inte äta eftersom den har fiskbuljong som bas, något som är standard på Stockholms Korea-inspirerade sushiställen.

Ägaren / kocken frågar också om vi vill ha fruktbitar på sushin samt en pikant majonnäs till. Vi säger ”ja” av ren nyfikenhet. Han frågade också om vi ville ha sushi med omelett – antagligen för att kolla om vi äter ägg. Jag ser också att det finns Garants ekologiska avokado i kyldisken.

På min tallrik med 10 sushibitar finns tre bitar med avokado, två tofukuddar, en bit med omelett samt fyra vegetariska rullar. Därtill wasabi, inlagd ingefära, sojasåsen på bordet och en liten hög med sesamkryddade alger. Fruktbitarna hamnade på sushibitarna här och där medan majonnäsen kryddar vegorullarna.

Det smakade bra. Tofukuddarna kunde vara lite mindre söta. Ett plus att det fanns tofu i vegorullarna också för att vara lite matigare. Däremot gick de lätt sönder. Bäst att äta med händerna alltså, något som är accepterat även i Japan.

Service och pris

Lunchen kostar mellan 75 och 95 kronor beroende på antal sushibitar. Kanske vegetariska versionen borde vara lite billigare eftersom avokado inte är lika dyr som lax. Men även det fenomenet är standard i sushi-Stockholm. Varmrätterna kostar mellan 89 och 129 kronor.

Sushibitarna förbereds för hand på beställning. Något som inger förtroende. Vi fick inte vänta mer än 10 minuter.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: