Så långt blir det till t-banan från Henriksdalsberget, Danviksklippan, Kvarnholmen & Henriksdalshamnen

karta med planerade stationer för förlängningen av blå linjen till nacka och gullmarsplan samt nya placering nya bostäder

Förlängningen av blå linjen via Sofia / östra Södermalm till Nacka Centrum respektive Gullmarsplan blir av mycket tack vara att Nacka bygger stad i Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen. Men hur långt blir det egentligen från våra trakter till de planerade tunnelbanestationerna och hur tar man sig dit?

karta med planerade stationer för förlängningen av blå linjen till nacka och gullmarsplan samt nya placering nya bostäder
kartan visar framtida dragningen av blå linjen mot nacka och gullmarsplan (blå linje), placering av stationer samt planerade eller befintliga bostadsprojekt (rött) i henriksdal, kvarnholmen, finnboda och runt danvikshem

Henriksdalshamnen till t-stationen Lumaparken:
1,6 km = 20 gångminuter

Gående: Från Henriksdalshamnen (Henriksdalsallén 36) till Lumaparken (Hammarby allé 60) via Sickla kanalgata eller Lugnets allé är det 1,6 km motsvarande 20 minuter.

Sjöstadstrafiken: Ett bättre alternativ är kanske Sjöstadstrafiken från Henriksdalsbryggan till Lumabryggan via Barnängsbryggan som tar c:a en kvart. Färjan går dock bara 3 till 6 gånger i timmen.

Slutsatsen är att buss 71 till Slussen även i framtiden är snabbaste vägen (11 minuter) till tunnelbanan. Synd att förlängningen av busslinjen 2 mot Sjöstaden inte blir något.

Danviksklippan till t-stationen Sofia:
1,6 km = 21 gångminuter

Gående: Från Danviksklippan (Hästholmsvägen 8) till Sofia station (Borgmästargatan 16) är det 1,6 km via Bondegatan eller Skånegatan. Det motsvarar 21-22 gångminuter enligt Google Maps. En lång sträcka med bland annat en trappa upp/ner till Danviksbron.

Slutsatsen är att buss 53 till Slussen även i framtiden är snabbaste vägen (10 minuter) till tunnelbanan.

Henriksdalsberget till t-stationen Sickla:
1,2-1,8 km = 18 till 25 gångminuter

Gående: Från Henriksdalsringens centrum (Henriksdalsringen 113) till Sickla (Sickla industriväg 2) är det c:a 1,2 km om du tar Svindersvikstrappan i Trolldalen. Det tar c:a 18 minuter enligt Google Maps. Det alternativet är dock inte så bra pga låg tillgänglighet (brant backe & trappa) samt otillräcklig snöröjning på vintern.

Gående: Från Henriksdalshöjden (Henriksdalsringen 37) till Sickla (Sickla industriväg 2) är det c:a 1,8 km om du tar Henriksdalstrappan och Kanalvägen. Det tar c:a 25 minuter enligt Google Maps. Det alternativet är dock inte så bra pga låg tillgänglighet (trappa).

Buss: Ett annat sätt är buss 53 från Henriksdalsringen centrum till Henriksdals station, gå över Värmdövägen och ta någon av Nacka-bussarna. Det alternativet är dock mycket krånglig pga byten. Buss 469 är ett annat sätt men inte heller så bra eftersom bussen har glesa turer och trafikerar inte på helger.

Slutsatsen är att buss 53 till Slussen även i framtiden är snabbaste vägen (14 minuter) till tunnelbanan. Om nu inte Nacka kommun mot förmodan tänder på idén att bygga en linbana från Henriksdalsberget till Sickla. Även en hiss från Henriksdalsberget ner till Kvarnholmsvägen skulle underlätta.

Kvarnholmen till t-stationen Nacka Centrum:
1,7 km = 23 gångminuter

Gående: Från Makaronifabriken (Tre Kronorsväg 34) till Nacka Forum via Kvarnholmsbron och Vikdalsvägen är det 1,7 km. Det tar c:a 23 minuter.

Buss: Ett annat sätt är buss 402 som förlängs till Nacka Forum. Det kommer antagligen att gå på en kvart beroende på hur många hållplatser som läggs på vägen.

Slutsatsen är att buss 402 mot Nacka Forum kan vara ett snabbare sätt att ta sig till tunnelbanan än att åka mot Slussen (20 minuter).

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: