Recension: Nya utgåvan av boken Lugnet – ett storstadsminne

Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet

I dagarna fick jag ett förhandsex av Petter Eklunds och Per Skoglunds nya utgåva av boken ”Lugnet – ett storstadsminne” som har utkommit på förlaget Balkong om kåkstaden som stod mellan Danviksklippan, Värmdövägen, Hammarby sjö och Sickla.

Boken har 170 sidor och är rikt illustrerad med fotografen Per Skogslunds bilder. Som tidigare skrivit, så presenteras boken för allmänheten den 30 november.

Gamla Lugnet

LusthusLugnet_196
Lusthus för Carl Larssons konstnärskoloni?

Jag uppskattar att boken även tar upp tiden före kåkstaden. Så får vi exempelvis reda på att trakten fick sitt namn från att borgerskapet lät bygga sommarstugor vid stranden mellan Hammarby sjö och Henriksdalsberget som då kallades för Lugnaberget. Det var ”ett fritidsområde för söderborna, söndagsstränder med bad, sup- och dansmarker utanför stenstadens kvalm”.

Vi får även läsa om läraren Per Filip Hierta som vid mitten av 1800-talet öppnade en skola och barnhem för fattiga. Carl Larsson och andra unga konstnärer hade en koloni här. En kommunal fattigstuga öppnades. Grosshandlaren August Brodén öppnade en fattigstuga.

Lugnets verksamheter, profiler och vattenhål

Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet
Skylt för Lugnet bar i Henriksdalshamnen i början av 2000-talet

Sedan kommer så klart en redovisning av de många verksamheterna i Lugnet. Vandebo & Johnssons Smidesverkstad, Hagwall & Eriksson Mekaniska verkstad, Espings Smide och Mekaniska verkstad, Hammarbyverken, Stål- & Svetsmontage m.fl.

En annan del av boken ägnas de bofasta i Lugnet: Österrikaren Robert Heidinger, Kari som överlevde med påhugg bland skrothögarna, byggsmeden Jocke Nieminens och Curt på husbåten.

Vattenhålen i Lugnet var Lugnet bar som bjöd på ”fettchock och ciggisar klockan tio” samt Café Rivjärnet som hade ett speciellt taxirum med spelverksamhet.

Boken avslutas med en redogörselse av vad som blev slutet för Lugnet: Dåvarande och nu bortgångna planarkitekten Jan Inghe-Hagströms vision om ett svenskt Venedig. Alltså det som kallas för Hammarby Sjöstad idag.

 

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: