7.000 grannar delar på 218 turer på bussar och båtar via Kvarnholmen, Henriksdal och Finnboda

Statistik som visar antal turer på bussar, Saltsjöbanan och SjöVägen jämfört med antal invånare i Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen

Vi vet att nybyggen på Kvarnholmen, Finnboda och Danvikstrand och senare Henriksdal och Gäddviken gör att befolkningen växer snabbt på Västra Sicklaön i Nacka. Vi får också känslan att antal turer på buss 402, buss 53, Sjövägen och Saltsjöbanan inte riktigt håller takten. Men hur kan vi vara säkra på det?

För att se om kommunaltrafiken i våra trakter levererar det vi betalar för (dvs göra det möjligt för oss att åka till jobb, skola och nöjen lagom när vi vill och utan att behöva trängas för mycket) kommer jag att följa utvecklingen så här med jämna mellanrum:

  • Räkna ihop antal turer per vardag (och för vardag före klockan 9:00) på buss 53, buss 402, SjöVägen och Saltsjöbanan mot Stockholm. 12 december 2015 var det totalt 218 turer.
  • Ha koll på befolkningstillväxten i våra trakter enligt Nackas statistik eller estimera utifrån inflyttningsklara bostäder. 12 december 2015 var det 47 morgonturer.
  • Dela antal invånare med antal turer för att se ”trycket” på kommunaltrafiken. Det tar tyvärr inte riktigt hänsyn till hur benägna vi är att använda kommunala färdmedel (många cyklar, går, åker bil eller lämnar inte alls lägenheten / sängen). 12 december var det 31 personer per tur respektive 141 personer per morgontur.

Statistik som visar antal turer på bussar, Saltsjöbanan och SjöVägen jämfört med antal invånare i Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen

Förklaring:
(1) Antal turer gäller vardagar på grenen Henriksdalsberget (alltså inte Finnberget) – Fridhemsplan.
(2) Antal turer gäller vardagar Kvarholmen – Slussen.
(3) Antal turer gäller vardagar på grenen Saltsjöqvarn (alltså inte Kvarnholmen/Finnboda) – Nybroplan.
(4) Årsstatistik för 2015 finns ännu inte på Nacka.se. Jag tog istället siffran för 2014 och adderade samma befolkningstillväxt i procent som mellan 2013 och 2014.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: