Recension: Café Kvarnholmen nytt vattenhål för fikasugna grannar

I dagarna öppnade Kvarnholmens tredje vattenhål efter Snö över Stockholm (tid. Bullandö Glasslaboratoriet) och Chiligängets food truck på norra kajen sina portar på Kvarnholmsvägen 87: Café Kvarnholmen i Nacka – café, lunchhak och minilivs i ett.

image

När jag för första gången satte min fot på Café Kvarnholmen berättade ägarna Felix och Felicia helt lyriska om de många gästerna, både vänner och grannar, som kom till invigningen den 13:e februari. De berättar att de såg Santa Fés säljannons på Blocket.se och slog till!

Paret bor på Alphyddan i Sickla och har utsikt mot Operans och Dramatens ateljéer i Gäddviken, byggnaden som tidigare var Kooperativa Förbundets kafferosteri.

image

Miljö, läge och gäster

Café Kvarnholmen ligger på en idag rätt otippad plats mellan Makaronifabriken, Havrekvarnen och mittemot Spisbrödsfabriken på Kvarnholmen. Om något år kommer platsen förhoppningsvis att bli ett livligt torg när närcentrumet i Spisbrödsfabriken öppnas. Utsikten från caféet ser idag ut som ett bombnedslag men vecka för vecka kommer den att ändras i takt med bygget mittemot.

image

Du kan välja att sitta vid något av de sex borden eller på barstolarna vid fönstret. Många krukväxer, blommor från invigningen och bladen i vaserna gör att det börjar se hemtrevligt ut.

image

Längst in till vänster hittar du några hyllor som utgör caféets minilivs. Här hittar du allt från ägg, olivolja, rotfrukter, citroner, pasta och läsk till bönor, vinäger, sojasås, polenta, honung och surkål. I glasdisken finns också Ålands smör och mjölk. Utbudet kommer säkert att ändras enligt kundernas önskemål.

image

Klockan 11:00 på en söndag var det ännu tomt med gäster men medan jag satt och fikade kom det in flera par för att antingen sitta ner eller köpa hem fikabröd. Både grannar från funkisområdet och nya Kvarnholmen.

Hit tar du dig antingen med buss 402 eller pendelbåten SjöVägen.

Maten: Grillade mackor & soppor

Det som är utmaningen för Café Kvarnholmen är att hitta en balana mellan utbudet för helggäster och lunchgäster på vardagar med många arbetare från byggen på Kvarnholmen. På menyn finns därför allt från lättare grillade och ogrillade mackor till lite matigare versioner.

image

Grillade Reuben-ish mackan med oxbringa, surkål och dijonsenap är tydligen poppis på lunchen. Själv smakade jag på en lite mindre macka på danskt rådbröd med hoummus och avokadoskivor. Gott!

image

En annan inriktning på menyn är funktionella drycker: Smoothie med blåbär och banan, samt Apelsin-, mynta- och ingefärajuice. Jag smakade på juiceblandningen som smakade fräscht och kanske håller förkylningar borta. Fräscht!

image

Fika: Godsaker från Pappa Lee

Kakorna och brödet kommer bageriet Pappa Lee i Finntorp. Jag såg semlor, kardemmuma- och kanelbullar, vaniljhjärtan, croissanter och någon citronpaj eller liknande.

image

Kaffet är från Lavazza men det finns planer på att byta till Waxholms kafferosteri. Meningen är att så mycket som möjligt är lokalt producerat.

image

Service & pris

Mackorna kostar mellan 40 och 75 kronor. Lilla hoummusmackan för 40 kronor ville jag ha lite större för att funka som tidig lunch men det gick inte riktigt fram…

Sopplunchen kostar 75 kronor. Fikabrödet går för 20 – 25 kronor. Kaffet kostar 15 till 35 kronor. Bra priser alltså.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: