Kaosartat på Sjövägen mellan Nybroplan och Nacka

Stora förseningar, trängsel, bråk om att komma på båten och passagerare som lämas kvar på kajen. Det är inledningwn av sommaren på Sjövägen mellan Nybroplan och Lindingö via Saltsjöqvarn, Finnboda och Kvarnholmen.

Anledningen är ett perfekt mix av:

– Turistsäsongens inledning,
– Inflytt till våra nya bostadsområden,
– Färre turer pga havererad landstingsekonomi,
– Snart även avstängning av Saltsjöbanan,
– Samt sommartabell om någon vecka.

image
Passagerare på Djurgården som lämnas kvar på lajen

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

2 reaktioner till “Kaosartat på Sjövägen mellan Nybroplan och Nacka”

  1. Men man skulle tex kunna lägga ner turistlinjen mellan Kungsholmen och Södermalm (85), den fungerar knappast som pendlarlinje utan mer som enbart en turistlinje. Sjövägen är ju ändå tänkt som en pendlarlinje men det fungerar den inte som idag, då utländska turister upptäckt att man kan snika åt sig en perfekt sightseeingtur utan att behöva betala extra för det.
    Sen skulle det behövas större båtar, framför allt Gurli som trafikerar flera av dom tunga turerna räcker inte till med certifikat för 99 personer, det finns lediga båtar att hyra in med bättre kapacitet och även bättre tillgänglighet för resande med funktionshinder! Tex Octava som är helt nybyggd och saknar uppdrag. Jag håller inte med Jonas M som tycker bussarna räcker för många i området, satsar mer på båtarna istället, nu ska dessutom Slussen byggas om i många år, då är det väl ändå viktigare med bra båtförbindelser?

    Sen måste man ju snabba upp båtarna, det är 12 knop efter Waldermarsudde, men oftast puttrar man fram i max 8 knop, efter Blockhusudden är det fri fart och man skulle kunna köra i runt 20kn mot Lidingö som dom tidigare Ballerina och Mysing kunde göra.

    Men akut, måste man kanske få in ytterligare förstärkningsturer vid fint väder mellan Saltsjöqvarn och Nybroplan då Hotell Marina Tower har väldigt många besökare som använder Sjövägen.

  2. Det handlar ju också om prioriteringar… Båttrafik är mycket dyrare än bussar och det kanske inte är möjligt att ha båttrafik överallt. Det finns 2 sträckor där Sjövägen gör stor skillnad… Aga (Lidingö) till Nacka Strand, med stop på Djurgården… Samt Saltsjöqvarn till Nybrokajen… Vitsen att köra Nacka Strand till Saltsjöqvarn är klart sämre, där finns bussar… Nu kommer dessutom en ny bro mellan Kvarnholmen och centrala Nacka öppna den 11:e juni… Kör 2 båtar enbart mellan Saltsjöqvarn och Nybroplan utan att stanna för 1-2 personer vid gröna lund… Möjligen kan man köra Finnboda Varv, Saltsjöqvarn till Nybroplan… Skippa resten av sträckan till Nacka strand… Kör en båt mellan Aga-Nacka Strand med stop på Blockhusudden… Då slipper vi kaoset. Mitt på dagen samt helger kan man ha några turistturer som går hela vägen…. Fast inte i rusning på morgonen vardagar…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: