Recension: Restaurangen Mat&Vy på Kvarnholmen

Restaurangen Mat&Vy på Kvarnholmen i Nacka

För två – tre veckor sedan var det dags att testa en trerättersmeny på restaurangen Mat&Vy på Kvarnholmen i Nacka. 

Som vanligt testade vi inte matställets fisk-, kött- eller tomma grönsaksrätter utan väntade på att föränderliga veckomenyn skulle lista ett vegetariskt alternativ som innehåller protein från växtriket. 

Läge, miljö och stämning

Att besöka Kvarnholmen på en lördag kväll kräver att resan planeras utifrån SL:s glesa tidtabell för Sjövägen och buss 402. Vi tog bussen från Henriksdalsviadukten och gick av vid Munspelet på Kvarnholmen. Vi hade också bokat bord på telefon.


Restaurangen är temporärt belägen i Munspelets östra flygel. Byggnaden ritades av KF, Olof Thunström och Claes Tottie. Här har också byggföretagen som är verksamma på halvön sina kontor.


Mat&Vy består av en generös bardisk, ett långbord, ett runt bord och c:a småbord. Så det finns runt 40 sittplatser.


Menyn hittar du på en stor tavla vid ingången till köket. Mest slående är den fantastiska utsikten mot Saltsjön och Djurgården dit blickarna automatiskt riktas.


Klockan 17:30 var det relativt lungt med oss och en småbarnsfamilj som enda gästerna. Så långsamt fyllde sig Mat&Vy med grannar från Kvarnholmen ”i sina bästa år” med eller utan vuxna söner. Några drack bara ett glas vin. Andra var här för att också äta.

Det märktes att det är en stadsdelskrog där ingen behöde anstränga sig med klädseln eller att hålla familjära samtal i det tysta. Ett litet barn sprang runt från borde tilö borde för att få live liv i oss.

Mat och service

Menyn byta ut veckovist. Så håll koll på matochvy.com för att se om något faller dig i smaken. Förklaringen är tydligen att ägaren jobbar med catering och har ett stort urval av råvaror. Maten lagas inte på plats utan bara värms och läggs upp i Mat&Vys lilla kök.


Den här veckan fanns skreitorsk, majsvårkyckling, boeuf bourguignon och en tofurätt på meny.

Tre kypare var igång och serverade snabbt det vi önskade oss. Så snart vi tog plats kom en av kyparna med en bricka med bröd och smör. Drickan fick bli ett alkoholfritt vin. Urvalet blir större och kvalitén bättre.

Menyn inledddes med en gräddig kronärtkockssoppa där animaliska delen (var det bacon eller räkor) plockades bort. 


Huvudrätten blev någon slags ramen, alltså en asiatisk rätt med bönost / tofu – ett livsmedel som har funnits i Östasien i flera tusen år. På tallriken fanns dessutom buljong, nudlar, stora blad pak choy, broccoli, vårlök och tärnad rättika samt och gula morrötter.


Till efterrätt tog vi en päronkaka med kolasås och glass.

Det smakade gott och det var tillräckligt med mat för c:a 400 kronor per person. Lite olyckligt att både för- och huvudrätt blev någon slags soppor.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *