Vi minns: Trolldalen var ett utflyktsmål för frikyrkorörelsen

Kungliga Biblioteket har i dagarna öppnat sitt digitala tidningsarkiv. Jag passade på att söka artiklar och notiser om skogen Trolldalen mellan Finnboda, Henriksdalsringen och Svindersviken. Många av dessa vittnar om att Trolldalen kring sekelskiftet var ett omtyckt utflyktsmål för söderbor, däribland metodister och godtemplare.

 

I Dagens Nyheter från 29 juni 1901 hittade jag något om predikan som hölls klockan 18:00 i Trolldalen “utanför Danviks tull”. Som predikant anges en viss Karlsson som tillhör församlingen S:t Markus på Kocksgatan 24.

Notis från 1901 i Dagens Nyheter om att metodister hade predikan i skogen Trolldalen mellan Henriksdal, Svindersviken och Finnboda

I Stockholmskällan hittade jag information om att Katarinas metodistförsamling hyrde en lokal på Kocksgatan 24 på Södermalm från och med 1890 och fram till 1903 då församlingen fick en egen kyrka.

I SvD från 18 juni 1900 står det att Stockholms templarorden Birger Jarl tog sig ut till Trolldalen.

Träsket i Trolldalen närmare Gäddviken.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: