HSB:s tidigare ungdomsbostäder i Finnboda blir etableringsbostäder för nyanlända

Ungdomsbostäder på Kvarnholmsvägen i Finnboda

I veckan har bostadsrättsföreningarna i Finnboda informerats om att HSB:s tidigare ungdomsbostäder i Finnboda bakom förskolan kommer att användas som etableringsboende för nyanlända from 1 juni 2017. Många grannar välkomnar detta som ett sätt att hjälpa och integrera folk som har flytt från förföljelse och krig. Andra insinuerar att nyanlända kan göra deras barn illa.

Fakta om etableringsboendet

Vilka bostäder gäller det?
De sex modulhusen, med åtta ungdomslägenheter i varje hus, ligger mellan Vilans skola, Finnboda Förskola och Finnboda hamn. De uppfördes gemensamt av HSB Stockholm, HSB Bostad och Stiftelsen Danvikshems Hospital för 15 år sedan.

Ungdomsbostäder på Kvarnholmsvägen i Finnboda
Ungdomsbostäder på Kvarnholmsvägen i Finnboda

Varför kan bostäderna inte fortsättningsvis användas som ungdomsbostäder?
Bostäderna står på mark som Trafikverket sedan länge reserverat för en östlig förbindelse, ett omfattande projekt med planerad byggstart år 2022 som ska binda samman Norra och Södra länken. Innan Trafikverket beslutat på vilket sätt de ska bygga (sänktunnel under Djurgården eller bergtunnel bredvid Djurgården) har ett utredningsreservat lagts på fastigheten/marken, vilket innebär att man inte får bygga permanent. Enda möjligheten att uppföra ungdomsbostäderna från första början var således med ett tidsbegränsat bygglov på maximalt 15 år. Detta bygglov löpte ut den 16 april i år, utan möjlighet till ytterligare förlängning, varpå samtliga hyresgäster flyttade ut. Förutsättningarna för att bo i ungdomsbostäderna har alltså varit mycket tydliga från start, och har även reglerats i samtliga hyresavtal.

Varför används bostäderna för etablering av nyanlända?
Nacka är en av Stockholms många kommuner som kämpar för att tillgodose det stora behovet av bostäder. Mot bakgrund av det har HSB Stockholm tackat ja till kommunens förfrågan om att hyra de tidigare ungdomsbostäderna. Då det tidsbegränsade bygglovet har löpt ut vore alternativet ett föreläggande från kommunen om att riva eller flytta bostäderna. Genom att vi ansöker om att de befintliga bostäderna får stå kvar i fem år till, kommer de till användning medan vi väntar på Trafikverkets beslut.

Hur länge kommer bostäderna att användas som etableringsboende?
Hyresavtalet gäller under tre år med start den 1 juni 2017, med eventuell förlängning på årsbasis fram till senast 2022.

Vem kommer att flytta in i etableringsbostäderna?
I mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som innebär att samtliga Sveriges kommuner ska ta emot nyanlända. De nyanlända som anvisas till Nacka kommun erbjuds att hyra sin första bostad av kommunen under etableringstiden, som är högst två år.

När kommer nyanlända att flytta in?
De tidigare ungdomsbostäderna i Finnboda kommer i första hand att användas för detta syfte. Det innebär att hyresgästerna flyttar in successivt, med start den 1 juni i år.

Varför erbjuer HSB bostäder för det syftet?
HSB Stockholm är en värderingsstyrd organisation. Genom detta samarbete vill vi bidra till nödvändiga lösningar i en svår tid, samtidigt som vi tar socialt ansvar och hjälper människor som flyr från förföljelse och krig.

Reaktioner från grannar i Finnboda

Reaktionerna på Facebook-gruppen Finnboda hamn har varit blandade. Här kommer en sammanfattning:

Nyanlända är en fara för våra barn!

“Detta är ju helt sinnes!!”, skriver en kvinnlig granne.

“Det tar tid att integreras och om så lite som ett enda förskolebarn råkar illa ut under tiden, skulle det vara en katastrof”, skriver en manlig granne.

“Jag känner mig orolig om det blir unga män de tar in för mina barn skull speciellt”, skriver en kvinnlig granne.

Detta är en chans att hjälpa till!

Författarinnan Tora Dahl tillbringade sina första 11 år i Henrikdal. Hennes ogifta biologiska föräldrar ville inte ha henne.
Författarinnan Tora Dahl tillbringade sina första 11 år i Henrikdal. Hennes ogifta biologiska föräldrar ville inte ha henne.

“Personligen ser jag detta som en möjlighet för oss och våra barn att lära känna nya människor med andra erfarenheter än vi själva och samtidigt en möjlighet att bidra till en positiv integration i samhället. Är själv kontaktperson till en nyanländ familj i Nacka och kan verkligen rekommendera det. Det har varit lärorikt och väldigt roligt och barnen har tyckt att det har varit spännande”, skriver en kvinnlig granne i Finnboda.

“Blir mörkrädd av alla starka reaktioner. Hur många olika nationaliteter tror ni bor här i Finnboda idag? Det har väl aldrig varit något problem?Vad är ni så rädda över egentligen?”, skriver en manlig granne.

“Undrar vad som skulle hända om vi välkomnade och bjöd in våra nya grannar”, skriver en kvinnlig granne i Finnboda.

“Jag kanske borde anordna en vandring i området för de nya gästerna så att de hittar till natur, kultur, butiker och fritid. Någon som kan arabiska?”, skriver jag själv.

Våra lägenheter kommer tappa i värde!

“Detta är inge bra 😬 kommer bli stort värdetapp för Finnboda”, skriver en kvinnlig granne i Finnboda. “Många har ju inte ens flyttat in i sina nybyggda lägenheter. Är ju inte det de betalat för. HSB har ju lurat köpare och borde stå till svars”, skriver en annan kvinnlig granne.

Ardalan Shekarabi kom som flyktingbarn till Sverige. Han bodde i några år i Finnboda.

Inte ovanligt med “nya grannar” i Finnboda

Du som är rädd för “nya grannar” i våra trakter bör inte glömma bort att

 • Du  har själv har flyttat in här för inte allt för länge sedan utan att vi som har bott här längre i trakten har motsatt oss det. Visa samma respekt för andra som vill bygga ett säkert liv här!
 • En av traktens mest prominenta invånare var Ardalan Shekarabi som bodde några år i Finnboda. Ardalan, som har kurdisk bakgrund, kom som illegalt flyktingbarn till Sverige. Idag är han civilminister. Vem vet hur de nyanlända i Finnboda kommer i framtiden att bidra till Sveriges välstånd?
 • Du kanske har ditt barn på Henriksdals förskola som ligger mellan fritidsgården Glada Henkan och kommunens väl använda konstgräsplan. Många ungdomar där har kommit till Sverige som flyktingar. Har du hört talas om dessa ska förgripit sig på barnen på förskolan?
Katarina Taikon Langhammer
Katarina Taikon Langhammer, en kämpe för romernas rättigheter, har i omgångar bott på Henriksdalsberget.

Vi borde istället jobba ihop för att det här ska bli bra. T.ex. genom att

 • Lära känna de nyanlända bättre. Kan HSB hålla en välkomstfest i juni för både oss och de nyanlända? Kan de nyanlända bjudas in till grillfesterna på Finnboda green? Vill du bli fadder för en nyanländ? Kan vi ha gemensamma städdagar?
 • Hjälpa till att integrera de nyanlända. Kan vi ha språkcaféer på Vilans skola? Kan vi ha de med i fotbollsklubbarna på Henriksdalsberget eller Kvarnholmen Millers basketbollträning? Kan de bjudas in till vissa tillställningar på fritidsgården Glada Henkan?
 • Höja vår känsla av säkerhet. Kan vi bilda nattvandrare? Kan vi hålla regelbundna infokvällar? Kan vi informera varandra genom mobila appen Tryggve, Facebook eller LocalLife?

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “HSB:s tidigare ungdomsbostäder i Finnboda blir etableringsbostäder för nyanlända”

 1. Det är enkelt: Männen vågar sig ut på farlig resa över hav och gränser. Sedan försöker de på säker väg ta hit sin familj. Skulle du våga ta dina nära och kära på en farlig resa där många dör?

 2. Med detta överskott av unga män blir det samma problem som i Kina där man bara fick skaffa ett barn. Om man hade oturen att få en flicka så fick man skaffa ett barn till.
  Varför tas det bara in unga män? Stackars kvinnor som blir kvar i sina hemländer. Hur ska de kunna försörja sig och sina barn.
  Ser ni någon kvinna i båtarna när de kommer till Europa.
  Varför blundas det för detta problem som bara växer och växer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d