Video: Rådjursfamilj i nyckelbiotopen Trolldalen

På förra helgens höstpromenad i skogen Trolldalen mellan Henriksdalsringen, Finnboda och Svindersviken dök en rådjursfamilj upp.

Den bestod av mamma och två nästan vuxna kids. De har nog redan bytt till grå vinterpälsen. Kidsen gömde sig ofta i buskarna medan mamman höll uppsikt på mig.

Alliansen i Nacka kommun vill skövla 50 procent av Trolldalen för att förtäta trots 480 synpunkter och två namninsamlingar med totalt c:a 1.600 namnunderskrifter.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

6 reaktioner till “Video: Rådjursfamilj i nyckelbiotopen Trolldalen”

 1. Vu har bjudits in av kommunens tjänstemän och såg på deras kartor att c:a 50 procent av skogstäckta ytan kommer bebyggas. Däremot låter man själva krönet obebyggt. Det är fortfararande för litet.

  Upp till 800 m (och mer än 1 km för dem som kommer bo vid Kvarnholnsvägen) gångavstånd är knappast nära. Dessutom rör man sig åt fel håll eftersom de flesta vill ta sig norrut inte söderut. Hissen mot Henriksdal station är bra men kommer i sista etappen (typ 20 år?).

  Bussarna på Kvarnholmsvägen kommer knappast kunna ta sig fram med 27.000 fordon. Det stämmer att det var tidiga beräkningar men sedan dess kom förslag på 6 ytterligare mindre byggprojekt på Finnberget, i Gäddviken, Saltsjöqvarn och SLG-huset som tillsammans ger nästan lika många lägenheter som planprogrammet för Henriksdal. Det borde göras en ny kalkyl.

 2. Jag skulle verkligen inte kalla planerna för en hyperförtätning. Majoriteten av det du kallar trolldalen är opåverkat i det nya förslaget, så jag förstår inte varifrån du får att det är långt till närnatur.

  Boende på henriksdalsberget kommer få mellan 400 och 800 meters gångavstånd till t-banan i sickla med en gångbro. De som har längst, 800 m, får istället en ny hiss ned till henriksdals station varifrån tågen går både till blå linje vid sickla och grön+röd linje vid slussen. Alla på berget får därmed fullt rimliga gångavstånd till spårbunden kollektivtrafik.

  Busstrafiken längs kvarnholmsvägen utökas i takt med att människor flyttar in. För boende på kvarnholmen som ska till t-centralen kommer det gå snabbare att ta bussen till Nacka C och där byta till blå t-bana än att ta bussen till slussen och byta där. På så vis gör t-banan och kvarnholmsförbindelsen att bussarna inte blir överfulla för er som bor på andra platser längs sträckan.

  Den trafikstatistik du hänvisar till från henriksdalsprogrammet har sin utgångspunkt i en fem år gammal mätning gjord år 2012. Vid den tidpunkten var knappt några nya bostäder färdigställda på kvarnholmen och mycket var fortfarande inte byggt i finnboda. En del av den befolknings- och trafikökning du hänvisar till har alltså idag redan skett. Skillnaden mellan idag och 2030 är därmed inte en tredubbling. Från ca 2025 är ju också t-banan igång, vilket gör att vi kan anpassa inflyttningen i nybyggen så det funkar bra med trafikstarten.

 3. Men Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen kommer ha runt 25.000 invånare om 12 år om alla inkomna byggplaner blir av. Och vi bor knappast nära tunnelbanan. Så vi ska acceptera en hyperförtätning här för att andra ska ha nära tunnelbanan och ha kvar sin närnatur? Medan vi får en massa biltrafik, långt till närnatur och överfulla bussar.

 4. Större delen av nacka stad ligger inte längs kvarnholmsvägen utan mellan Sickla och Nacka Forum med gångavstånd till tunnelbana, saltsjöbanan eller tvärbanan. Överallt i nacka stad satsar man på olika mobilitetsåtgärder för att uppmuntra till att resa på annat sätt än personbil.

  I mina ögon är ökad trafik en anledning att förbättra kollektivtrafiken och andra hållbara resealternativ, inte att bygga glesare. Att bygga bostäder centralt, som på sicklaön, är ett mycket bättre alternativ trafikmässigt än att ”sprida ut” bebyggelsen som du föreslår. Det hade genererat ett större bilberoende pga gles struktur och otillräcklig kollektivtrafik.

 5. Ja, kommunen säljer värdefull natur och uppskattat rekreationsområde till byggbolag för att bygga superdyra bostäder. Ökande trafikmängden på Kvarnholmsvägen (9.000 fordon/dygn idag blir 27.000 år 2030) och kommunikationerna som inte komma räcka till för runt 25.000 pers 2030 gör det inte så smart att bygga allt på samma ställe. Kanske bättre att förtäta försiktigare.

 6. Nu vinklar du hårt och använder halvsanningar kring trolldalen.

  Kommunen vill bygga bra bostäder i ett populärt område och låta fler få möjlighet att bo på västra sicklaön. Planerna innehåller utöver bostäderna bl.a. en ny skola, en hiss mellan henriksdalsberget och henriksdals station samt en gångbro till tunnelbanan i Sickla.
  Du hänvisar dessutom till gamla planer. I det nya förslaget påverkas skogen mycket mindre. Det här vet du, jag har själv skrivit det till dig. Förhoppningsvis får du snart se de nya skisserna. Tills dess kanske du kan vänta med att anklaga oss för något som inte stämmer.

  Med vänlig hälsning,
  Joakim Franklin, kd

Kommentera

%d bloggare gillar detta: