DN-fotografen Lars Epstein besökte nyckelbiotopen Trolldalen på Henriksdalsberget

Konstantin Irina vid tjäret i Trolldalen (bild: Lars Epstein)

I veckan tog sig DN-fotografen och bloggare Lars Epstein återigen till Henriksdalsberget för att höra hur det gick med Nacka kommuns planer att bebygga nästan hela nyckelbiotopen Trolldalen mellan Henriksdalsringen, Svindersviken och Finnboda.

Tjär i Trolldalen (bild: Lars Epstein)

“Ljusgröna lyser de kala blåbärsrisen mot den mörka mossan och björkarna och ekarna speglar sig i de små tjärnarna till vilkas bottnar de bruna fjolårslöven sjunkit för att teckna sinnrika mönster i det källklara vattnet…”, blev Lars Epsteins poetiska omskrivning av besöket i Trolldalen.

Han har flera gånger läst om Trolldalen i Per Anders Fogelströms böcker och dök redan för två sedan upp på en naturvandring i Trolldalen. Då hade kommunen just avslöjat sina planer att hela Trolldalen med undantag för några mindre ytor skulle skövlas för att 500 – 700 lägenheter ska få plats.

Protester hjälpte inte hela vägen

Sedan dess har kommunen fått in 480 synpunkter och två namninsamlingar med totalt 1.500 signaturer för att bevara nyckelbiotopen Trolldalen som har fått sitt namn troligtvis under vikingatiden.

Det hjälpte dock inte hela vägen. Om vi bortser från den mycket branta sluttningen mot Svindersviken kommer endast krönet runt Trollstigen och barnens blå sten att sparas. De skogstäckta ytorna runtom ska enligt Alliansstyrda Nacka kommun bebyggas med ett 10-tal bostadskvarter.

Nyckelbiotop & skog blir nedtrampad stadspark

Det blir alltså så lite kvar att det mest duger som stadapark. Rådjuren, ugglorna, rävarna, hararna, småfåglarna m.m. som vi är vana att möta här kommer knappast vara kvar på en sådam liten yta. Vi kommer trampa ner all undervegetation när vi 2030 blivit 20.000 – 27.000 boende mellan Henriksdal station och Svindersviksbron.

Några djur i och runt Trolldalen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: