Visste du att naturområdet mellan Finnboda hamn och Finnberget heter Skatberget?

Skatberget är ett 110 meter högt berg på cirka fyra hektar på västra delen av Finnberget i Nacka. Natur- och rekreationsområdet angränsar till Finnboda i norr och väst, Gäddviken och Kvarnholmsvägen i syd samt Finnbergets bostadsområde i öst.

Namnet Skatberget användes tidigare för hela Finnberget och härstammar troligtvis från s.k. skatvillan som låg på bergets västra del i slänten mot Finnboda.

Där bodde under en tid åtta familjer – alla arbetare på Finnboda varv. Fyra i varje uppgång. Varje lägenhet hade ett rum och kök. Framför huset hade man odlingar för varje lägenhet och bakom anlade man bersåer och fruktträd. Skatvillan brann senare ner.

Skatvillans husgrunder på Skatberget

Arbetarna flyttade till Finnberget där Finnboda varv hade byggt modernare funkisbostäder som står kvar idag. En del av skatvillans husgrunder med trappa samt fruktträd, däribland äpplen och krikon, finns kvar ännu idag. Läs mer om Skatberget på Wikipedia

Utsikten från Skatberget mot Finnboda, Trolldalen och Henriksdalsberget

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: