Valet 2018: Centerpartiet svarar på 6 frågor om nordvästra Sicklaön i Nacka

Kommunalvalet 2018 | Hans Peters, listetta för Centerpartiet i årets kommunalval i Nacka har svarat på sex frågor som angår oss i Saltsjöqvarn, Henriksdalsberget, Finnboda och Kvarnholmen om bland annat buss 53, exploateringen av Trolldalen, hissen för seniorboendet ovanför Finnboda och trafiken på Kvarnholmsvägen.

2014 fick (c) 6,5 % på Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget och Danvikshem, 2,5 % på Henriksdalsberget och 6 % i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg.

Hans Peters, kommunalråd för Centerpartiet i Nacka kommun

1. Vilka kandidater på kommunlistan har anknytning till nordsvästra Sicklaön, dvs Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget, Henriksdalsberget, Henriksborg, Danvikshem eller Saltsjöqvarn? Vi har Kjell Stenudd (Kvarnholmen), Hassan El Mahdi (Finnboda Hamn) samt Hanna Granström (Henriksdal) på vår kommunlista.
Sedan har vi Hans Peters och Karima Penahi som bor i närheten, i Jarlaberg.

2. Planprogrammet för Henriksdal föreslår en exploatering på c:a 50 % av nyckelbiotopen Trolldalen. Stödjer ert parti planen eller kommer ni att engagera er för en större / mindre exploateringsgrad?

Det första förslaget som togs fram var inte bra och det fick omarbetas. Det nya förslaget är bättre och tar mer hänsyn till natur och miljö och de topografiska förutsättningarna. I samband med att detaljplanerna tas fram tar vi ställning till detaljerna. Det kan mycket väl bli justeringar i kommande skede.

Ljung i Trolldalen ovanför Finnboda

3. 2000 personer har skrivit på för en hissförbindelse mellan Finnboda och seniorboendet på Finnbodaberget. Stödjer ditt parti förslaget att Nacka kommun med eller utan privata finansiärer (t ex HSB) bygger en sådan förbindelse?Ja, det gör Centerpartiet. Frågan har också aktualiserats i Kommunstyrelsen.

4. Planprogrammet för Henriksdal berättar om upp till 24000 fordon dagligen på Kvarnholmsvägen efter år 2030. Under samrådet uttrycktes oro för bl.a. trafikstockningar, buller, avgaser och osäkra skolvägar. Hur tänker ert parti engagera sig för att mildra dessa negativa effekter alternativt hålla trafiken nere?

Vi anser att med bättre kollektivtrafik och med utökade turer med båtpendeln kan biltrafiken hållas nere. Vi planerar också en gång och cykelbro från Henriksdal till blivande tunnelbanan i Sickla. Då får de boende ganska nära till t-banan.

Kvarnholmsvägen ska bli stadsgata men riskerar bli genomfartsväg

5. Buss 53 med hundratals inställda, försenade och fullsatta turer per månad har de senaste åren upplevt stora förändringar, däribland borttagna hållplatser (t ex Kanalvägen och Folkungagatan), ständigt nya ändhållplatser (t ex Rosslagstull, Fridhemsplan och Karolinska) och både planerade ändringar (t ex Slussen & Henriksdal) och spontana ändringar (t ex Centralen / Vasagatan) av färdvägen. Det pratas också om att linjen kan försvinna i samband med utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. (Hur) har ert parti engagerat sig och tänker engagera sig för att framtidssäkra buss 53?

Det har varit inställda turer även på andra linjer och det kan bero på tekniska problem men också på personalbrist och på att någon förare plötsligt blir sjuk. Men det är operatören som har ansvaret för att avtalet om att köra trafiken med landstinget följs. Och om problemen blir för många och man inte uppfyller avtalet blir det fråga om vite eller att avtalet sägs upp.

6. Nordvästra Sicklaön saknar idag kommunala fritids- och kulturanläggningar för vuxna (t ex kulturhus, bibliotek, museum, förenings- och möteslokaler, sporthall, utegym – medborgarförslag finns etc) trots en befolkning på över 20000 personer år 2030.
(Hur) kommer ert parti att arbeta för att ändra det?

Kommunen planerar för ett nytt bibliotek på Kvarnholmen. Det finns bland annat med i kommunens mål och budget. Kulturnämnden bevakar behov av utbyggnad av kulturlokaler och offentlig konst mm. Vi ser också gärna att utegym tillkommer. Sedan arbetar vi för bebyggelse med kvalitet med god arkitektur och fin gestaltning. Det ska bli en levande stadsdel med resturanger, kulturliv och service av olika slag.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Valet 2018: Centerpartiet svarar på 6 frågor om nordvästra Sicklaön i Nacka”

  1. Ja om man kan dra till med vite vad som gäller buss 53 så kan även jag tänka mig att ge en röst till C. Men det allra bästa är att finna rotorsaken till varför den sträckan som bussen tar som är helt fantastiskt bra (gamla sträckan) Henriksdalsberget via Mälartorget, Vasagatan, Norra bantorget Odenplan till Roslagstull. Varför man ändrar rutter, varför man drar in turer, varför har den inte högre prioritet, varför gör man den inte till en stombusslinje, varför bryr man sig inte om oss på Henriksdalsberget som har bara denna buss.
    Gamla sträckan tangerade många ställen att kunna byta till annat färdmedel. Exempelvis mot Roslagstull lätt att byta till Roslagsbanan bussar till Norrtälje. Hela sträckan möter upp tunnelbanan fram till Slussen och förhoppningsvis den temporära Medborgarplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *