Valet 2018: Miljöpartiet svarar på 6 frågor om nordvästra Sicklaön i Nacka

Kommunalvalet 2018 | Sidney Holm, listetta för Miljöpartiet i årets kommunalval i Nacka har svarat på sex frågor som angår oss i Saltsjöqvarn, Henriksdalsberget, Finnboda och Kvarnholmen om bland annat buss 53, exploateringen av Trolldalen, hissen för seniorboendet ovanför Finnboda och trafiken på Kvarnholmsvägen.

2014 fick (mp) 14,8 % på Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget och Danvikshem, 13,9 % på Henriksdalsberget och 10,2 % i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg.

Sidney Holm, kommunalråd för Milljöpartiet i Nacka kommun
Sidney Holm, kommunalråd för Milljöpartiet i Nacka kommun

1. Vilka kandidater på kommunlistan har anknytning till nordsvästra Sicklaön, dvs Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget, Henriksdalsberget, Henriksborg, Danvikshem eller Saltsjöqvarn?

Desha Svenneborg, Finnberget
David Lukose, Henriksdalsberget
Henrik Hermansson, Kvarnholmen
Roger Bydler, Finnboda
Eva Royen, Finnboda

Roger Bydler i Finnboda engagerade bl.a. om att säkra Finnboda Pirar mot högre vattennivåer, hjälp för grannarna i etableringsboendet och en lösning för Henriksdals trafikplats

2. Planprogrammet för Henriksdal föreslår en exploatering på c:a 50 % av nyckelbiotopen Trolldalen. Stödjer ert parti planen eller kommer ni att engagera er för en större / mindre exploateringsgrad?

Trolldalen blir i princip områdets enda grönområde och definitivt den enda skogen, ett viktigt ställe för fritidsliv och närliggande förskolors och skolors pedagogiska verksamhet till exempel. Miljöpartiet har redan från början, 2016, föreslagit alternativa placeringar av bostäder för att bevara Trolldalen.

Först blev vi av en del andra partier då kallade för populister, men sedan både togs våra förslag med i liggande förslag medan andra beslutade att utredas. Vi vill fortfarande se en mindre exploatering än den föreslagna och flytta ner bebyggelse till viken.

Kärret i nyckelbiotopen Trolldalen

3. 2000 personer har skrivit på för en hissförbindelse mellan Finnboda och seniorboendet på Finnbodaberget. Stödjer ditt parti förslaget att Nacka kommun med eller utan privata finansiärer (t ex HSB) bygger en sådan förbindelse?

Ja. Som alternativt krav har vi även att den förbindelse i gången mellan huskropparna ska öppnas igen och att även kommunen kan vara drivande i en sådan dialog. Det skulle vara ett sätt att snabbt förbättra tillgängligheten och återställa den som det var tidigare och något som skulle kunna göras i princip omgående, om bara viljan finns.

Seniorernas trappa mellan Finnboda och Danvikshem
Seniorernas trappa mellan Finnboda och Danvikshem

4. Planprogrammet för Henriksdal berättar om upp till 24000 fordon dagligen på Kvarnholmsvägen efter år 2030. Under samrådet uttrycktes oro för bl.a. trafikstockningar, buller, avgaser och osäkra skolvägar. Hur tänker ert parti engagera sig för att mildra dessa negativa effekter alternativt hålla trafiken nere?

Vi arbetar för trafiklösningar där inte privatbilen inte är normen. Vi vill planera Nacka efter kollektivtrafik, cyklister och gående. Det är i staden vi har möjlighet att ställa om och åka tillsammans. Även om vi blir av med bilarnas (avgas)utsläpp så kvarstår farliga partiklar från vägslitage och det faktum att vi helt enkelt inte får plats mer fler bilar.

Bilar är dyra i staden då den genomsnittliga bilen står still 95% av tiden och upptar parkeringsyta. Vi vill satsa mer på framkomligheten för bussar och säkerheten för oskyddade trafikanter. Vi har även ett förslag på stadslinbana, likt den som planeras i Göteborg, som kan binda ihop nordvästra Sicklaön med andra delar av Nackakusten som Nacka strand och Bergs gård samt nå knutpunkter med annan kollektivtrafik på vatten och tunnelbanan i Sickla.
5. Buss 53 med hundratals inställda, försenade och fullsatta turer per månad har de senaste åren upplevt stora förändringar, däribland borttagna hållplatser (t ex Kanalvägen och Folkungagatan), ständigt nya ändhållplatser (t ex Rosslagstull, Fridhemsplan och Karolinska) och både planerade ändringar (t ex Slussen & Henriksdal) och spontana ändringar (t ex Centralen / Vasagatan) av färdvägen. Det pratas också om att linjen kan försvinna i samband med utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. (Hur) har ert parti engagerat sig och tänker engagera sig för att framtidssäkra buss 53?

Kollektivtrafiken är landstingets uppgift att sköta men kommunen har en skyldighet att ligga på och bevaka den kollektivtrafik som erbjuds här. Det är svårt att idag säga om just buss 53 kommer att behövas i framtiden men Miljöpartiet driver också på för fler mindre bussar som går i områden och tar resenärer till större kollektivtrafikknutpunkter. Det är inte omöjligt att dessa s.k. matarbussar kan vara en lösning i området.

Visar en kapacitetsutredning att buss 53 i sin nuvarande utformning både behövs om 5-10 år så kommer vi stödja det. Vi behöver mer kollektivtrafik, inte mindre! Men som sagt, om det är i form av 53:an som den ser ut idag eller mindre matarbussar, det får framtiden utvisa.

Buss 53 på Henriksdalsberget

6. Nordvästra Sicklaön saknar idag kommunala fritids- och kulturanläggningar för vuxna (t ex kulturhus, bibliotek, museum, förenings- och möteslokaler, sporthall, utegym – medborgarförslag finns etc) trots en befolkning på över 20000 personer år 2030.
(Hur) kommer ert parti att arbeta för att ändra det?

Miljöpartiet vill se ett bibliotek i Kvarnholmens närcentrum. Bibliotek är idag också mötesplatser som erbjuder kultur och andra upplevelser samtidigt som områdets förskolor och skolor får tillgång till det.

Vi har också föreslagit en utredning för att se om de befintliga bergrummen i området kan rymma ishallar och har föreslagit att intresset för en avgiftsfri triangelfärja liknande den i Hammarby sjöstad utreds för att erbjuda fler grönområden samt fritids- och kulturaktiviteter på andra sidan vattnet (Djurgården). När grönområden försvinner behöver vi tänka nytt samtidigt som en östlig förbindelse för människor erbjuds.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *