Advokater var byggherrar för punkthusen på Danviksklippan

DANVIKSKLIPPAN | Arkitekterna Backström och Reinius ritade förvisso de nio punkthusen på Klippan men uppdragsgivare var två advokater, en professor och en ”fru”.

Värmdöleden och Danviksklippan
Danviksklippan sett från Värmdöleden

Advokat Helmer Persson, fru Annie Schönning och professor Nils Hast lät de första sex husen bygga på Danviksklippan. De tre sista husen gavs i uppdrag av advokat Carl Olof Frunck.

Nils Hast var 1945-1955 professor i byggnadsteknik vid Kungliga tekniska högskolan. Han blev ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien 1958 och invaldes 1964 i Vetenskapsakademien.

Evert Helmer Persson är född 1903 i Ystad och var gift med Anna-Lisa Andersson. Lars, Bengt, Boel och Per-Ola Persson är deras barn. Helmer grundade 1929 Helmer Perssons Advokatbyrå i Stockholm. Advokatbyrån finns ännu idag.

Carl Olof Frunck är född 1909, son till Carl Frunck och Eva Strandin. Han har varit gift med Marga Lettström-Frunck som i sin tur hade kopplingar (vänninor?) till författarinnan Birgit Tengroth. Frunck hade egen advokatverksamhet sedan 1938. Dessutom var satt han i olika företagsstyrelser för Ragnar Berg aB, SELFA, System Pauli AB, AB Tranås kontorsmöbler, kommanditbolaget Riddaren CO Franck & Co etc. I uppslagsverket Vem är Vem? kan man läsa att trädgårdsodling var hans hobby.

Annie Schönning var det lite svårare att hitta något om. Jag hittade en Annie Viktoria Schönning (1901 – 1984, begravd i Skogskyrkogården) som skulle kunna vara rätt person. I uppslagsboken Vem är Vem? hittade en enda Schönning: John ”Johnny” Petrus Schönning (född 1894), civilingenjör. Troligtvis make till Annie Schönning.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Advokater var byggherrar för punkthusen på Danviksklippan”

  1. Hej, råkade se er intressanta artikel om husen på Danviksklippan. Som en ”historisk” upplysning vill jag nämna att de var de första höghusen i Stockholm vilka byggdes i betong. De konstruerades av min far, Nils Hast, som var professor i byggnadsteknik vid KTH. Husen anses än idag vara tekniskt förtjänstfulla. vänliga hälsningar Robert Hast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: