Tjärblomster och tistelfjärilar i skogen nedanför Henriksborg

Även skogen höger och vänster om Kvarnholmsvägen kommer skövlas när Nacka bygger stad. På ett ställe trivs tjärblomster med sin intensiva lila färg.

Namnet kommer från de klibbiga stjälkarna. “Tjärlysan utmärker sig särdeles genom den nästan tjärlika klibbighet, som stjelken utsvettar, och hvarpå mindre insekter, som ämna sig upp till blommorna, icke sällan fastna…”, står det i Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867).

Tjärblomster i Henriksdal

Man tror, att tjärblomstret på detta sätt hindrar obehöriga insekter från att ta sig till blommorna och pollinationen kan skötas ostört av fjärilar, däribland tistelfjärilen.

Tistelfjäril på tjärblomma i Henriksdal

Det är en utpräglad migrant som i Europa under våren vandrar norrut från medelhavsområdet, och är känd för sin förmåga att förflytta sig över långa avstånd.

Tjärblomster i Henriksdal

Tistelfjärilens förekomst i Sverige styrs helt och hållet av hur många som flyttar hit på våren. I och med att den inte kan övervintra här så finns det inga åtgärder som gynnar arten på sikt. Däremot kan man utföra åtgärder så att tistelfjärilarna trivs och låter sig studeras. Det handlar främst om att skapa blomrika områden.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: