Antikvarisk förundersökning av Norra Danviksbron

Norra Danviksbron uppfördes 1919 – 1921 och samägs av Stockholms läns landsting och Stockholms stad. Eftersom det pratas mycket om behovet av en renovering eller nybyggnation av bron har Stadsmuseet gjort en rapport om Danviksbrons historik, karaktärsdrag och kulturhistoriska värden.

Bron konstruerades efter den tysk-amerikanske ingenjören Joseph Baermann Strauss typmodell för enkelarmade balansklaffbroar (heel-trunnion bascule bridge). Strauss höll däremot inte själva i pennan i upprättandet av ritningar till Danviksbron

Manöverhuset ritades av hamnbyggnadsstyrelsen och samgestaltades med Skansbrons manöverhus

Bron öppnade för järnvägstrafik den 20 november 1921 och för gatutrafik den 28 augusti året därpå.

“Vid tiden för Danviksbrons uppförande, i industrialismens unga 1900-tal, var de estetiska ambitionerna begränsade för ingenjörsritade broar”, står det i rapporten om varför norra Danvikstullsbron inte har någon utsmyckning. Läs rapporten

Hammarby sjö med bl.a. Barnängen, Danviks hospital, Hammarbyverken, Saltsjöqvarn och obebyggda Henriksdalsberget (foto Oscar Bladh 1934)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: