Beslut om hiss mellan Danvikshem & Finnboda bordlades

Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott i Nacka beslutade 11 juni att bordlägga ärendet om en hiss mellan Danvikshem, seniorhuset samt brf. Finnboda Trädgårdar och Finnboda nedanför till nästa sammanträde den 13 augusti 2019.

En förutsättning för att en hiss ska kunna anläggas är att den till väsentlig del finansieras av externa parter (HSB och Vimpelstaden) och att kommunens kostnader uppgår till högst tio miljoner kronor.

Enligt källor har kommunen inte riktigt tittat på hissförslaget som seniorerna gjorde. De externs parterna kände sig inte heller riktigt involverade.

“När detaljplanen för det aktuella området beslutades av Kommunfullmäktige valde Allianspartierna (M, L, C och KD) högst medvetet att rösta emot vårt krav att lösa tillgänglighetsfrågan innan detaljplanen antogs. Vi Socialdemokrater ansåg att detta skulle lösas då det fanns tid för kommunen att ställa dessa krav i och med exploateringsavtalet. Istället hänvisade allianspartierna till ett vagt löfte om att fastighetsägaren HSB skulle lösa detta, vilket vi nu kan konstatera inte infrias”, säger Helena Westerling (S).

“Kommunen har en gång i tiden gett bygglov för ett seniorboende uppe på Finnbodaberget och nu gett klartecken för ännu ett seniorboende uppe på berget. Därför har man ett stort ansvar för tillgängligheten till boendena uppe på berget. Den styrande Alliansen har dessvärre underlåtit att ställa krav på tillgänglighet för befintliga boenden vid godkännande av nyare detaljplaner i området, vilket har lett till sämre tillgänglighet för de som redan bor på berget”, förklarar Sidney Holm (MP).

Seniorernas eget hissförslag

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Beslut om hiss mellan Danvikshem & Finnboda bordlades”

  1. Beslutet i kommunen att bordlägga hissfrågan ”Danvikshem-Finnboda” är ytterligare ett bevis på att politikerna har abdikerat i frågor som rör medborgarnas boendemiljö. Nu är det byggföretagens kommersiella intressen som gäller i Nacka kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: