Illa skött planärende hotar Hovings malmgård mittemot Danviksklippan

Helene Broms (utställningsproducent), Sven Lorentzi (kulturgeograf och stadsplanerare) och Magdalena Nordenson (journalist) skriver tillsammans i tidskriften arkitektur om Stockholm stads märkliga hantering av planärendet för Hovings malmgård från 1700-talet mittemot Danviksklippan på Södermalm.

Malmgården ägs av Einar Mattsson äger malmgården och trädgården bakom. Einar Mattsson vill dock bara upprusta fastigheten om byggbolaget samtidigt kan bebygga trädgården.

Hovings malmgård på Södermalm

Samtidigt har Stockholm stad utnämnd malmgården och trädgården till kulturreservat som inte får bebyggas.

Liknande härvor i Nacka

Det är dock inte bara på Södermalm som historiska byggnader hamnar mellan stolarna när kommunen förtätar. I våra trakter är det främst

  • Danvikens hospital från 1700-tslet vid Danvikstull som ständigt byter ägare och utsätts för oprofessionella omgörningar som har skadat gamla byggsubstansen.
  • Finnboda varvs chefsbostad från 1800-talet mellan Danvikshem och Finnboda hamn fortsätter förfalla eftersom HSB vill först slutföra sina byggprojekt i trakten.
  • Disponentvillan på Kvarnholmen har genom året förvanskats, bytt ägare och nu bli typ skola. Mp hade tidigare lanserat idén att göra om villan till ett kulturcentrum.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Illa skött planärende hotar Hovings malmgård mittemot Danviksklippan”

  1. Vad är det som händer med vårat kultur arv har kommun och stad inga förpliktelser för våran historia, det måste till en förändring, jag hade hand om renoveringen av Hospitalet under min tid som anställd på NCC och nu ser man allt förfalla det är så det kommer en tår ibland
    Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: