Vi minns: Kiosken på Kvarnholmsvägen

Kiosk på Kvarnholmsvägen i Nacka, 1943

På 1940-talet, då Saltsjöqvarn, Finnboda varf, Qvarnen Tre Kronor, Gäddvikens superfosfabrik och andra industrier på Västra Sicklaön i Nacka var igång, fanns en grön kiosk i korsningen Danvikshemsvägen / Kvarnholmsvägen.

“Vi fick cykla till hållplatsen Danvikshem nära Vilans skola, för där fanns en kiosk. Tyvärr måste jag också köpa snus till pappa, men han gav mig en slant till glass, så jag kapitulerade det pinsamma uppdraget med snuset!”, säger Gun-Marie Österberg som är uppvuxen på Kvarnholmen.

Kiosken sålde tidningar, läsk, godis – bl.a. för ett öre bara, glass, cigaretter, snus och annat. Stället hade inte heller något annat namn än Kiosken, “för det fanns ingen närmare oss”, förklarar Gun-Marie på Facebook.com/Kvarnholmen.

Pga det långa avståndet mellan bostadsområdena på Västra Sicklaön finns det fortfarande kiosker som fungerar som minilivs i trakten: Skräddarens kiosk på Henriksdalsberget som har öppet när ICA Nära Henriksdal stänger, minilivsen på Finnberget och servicebutiken i DanvikCenter. Även glasskiosker utanför Saltsjöqvarn, vid Boule & Berså samt på Lugnets terrass har tillkommit på sommaren.

Kiosk på Kvarnholmsvägen i Nacka, 1943

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: