Arkitektbyrån Wingårdh vill göra om Henriksdalsringen

Bostsdsrättsföreningen Svindersvik i Nacka på Henriksdalsberget bjöd in SBU / Wingårdh att berätta om hur arkitektbyrån skulle kunna utveckla Henriksdalsringen.

Några grannar lyssnade på plats men de flesta följde presentationen digitalt. Presentationen finns kvar på YouTube för dig som vill lyssna:

Arkitektbyråns förslag var inte så konkreta men de försökte plantera sina idéer om en ny fasad, ett punkthus på innergården som ska ersätta gula huset samt att ersätta vindsförråden med taklägenheter.

Delade meningar i grannskapet

Uppfattningarna om förslagen delar grannarna på Henriksdalsringen. Några är stolta över sitt bostadsområde och kan tänka sig en varsam renovering:

“Låt oss i stället rusta det vi har. Ett förhållandevis mycket välplanerat bostadsområde med en mix av olika stora lägenheter. Med dubbla entréer, med fönster i nästan alla badrum och i alla trapphus. Med en bilfri, lummig gård som är tillräckligt stor att långsamt, men säkert, “upptäcka” för våra barn. Med förskola, matbutik och “egen” buss. Med varmgarage oftast tillgängliga från trapphusen. Vi som flyttade hit när Henkan var nybyggt är fortfarande stolta över vårt bostadsområde. Vilket bevisas av att här finns familjer med både två, tre och fyra(!) generationer! Vilket annat bostadsområde 15 minuter från Slussen kan visa upp det? Eller ens någon annan förort?”, säger Anders Egerö på Facebook.

Henriksdalsringen & Trolldalen

Andra tycker att man skulle kunna tjäna pengar genom att t.ex. sälja råytan på taken:

“Säljer man råytan till entreprenör ser jag inte hur man skulle kunna gå back? Det är ju de som står risken. Försäljningslikviden kan användas till upprustning av huset såsom nya hissar”, skriver Carl-Johan Wärn på Facebook.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Arkitektbyrån Wingårdh vill göra om Henriksdalsringen”

  1. Lyssnade på sändningen, mina reflektioner
    1) Ingen seriös genomarbetad presentation mycket störningar
    2) Taken, de hävdade med bestämdhet att våra vindsförråd såg tillagda passade inte in, men kollar man på fler hus av denna karaktär sedan -70 talet så ser taken ut såhär. De kunde inte lägga fram något förslag var vi skulle ha våra förråd om man bygger på taket. Ska grönområden få stryka på foten ?
    3) Självklart bästa utsikten är från taket, men vi bor på ett berg, och när det blåser så gör det rejält här, och bo längst upp är nog inte så trevligt vid oväder och inte heller när solen gassar på taken.
    Däremot kan jag tänka mig en utbyggnad av balkongerna, med att en ny del byggs i vinkel mot exempelvis sovrumsfönster så alla kan få lite kvällssol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: