På måndag avgörs buss 53s och buss 55s nya dragning

Som tidigare rapporterat vill politikerna i region Stockholms Trafiknämnden på Trafikförvaltningens förslag ersätta buss 53s sträcka Danviksklippan – Saltsjöqvarn – Danvikshem – Henriksdalsringen – Finnboda – Finnberget med glesare turer med buss 55 till Tanto istället för Karolinska.

Buss 53 skulle gå som vanligt upp till Henkan fast via Kvarnholmsvägen och inte längre trafikera Danviksklippan, Saltsjöqvarn, Danvikshem, Finnboda och Finnberget som idag.

Buss 53s sträckning mellan Södermalm och Henriksdalsberget via Kvarnholmsvägen

Buss 55 skulle förutom att den har 20 minuters trafik även fortsätta mot Tanto istället för City och Karolinska.

Buss 55s sträckning mellan Södermalm och Henriksdalsberget respektive Finnberget

För- och nackdelar med rokaden

Grannarna på Henriksdalsberget tjänar stort på det här eftersom de kommer kunna välja mellan två bussar mellan Slussen och Henriksdalsberget.

Grannarna på Danviksklippan, Saltsjöqvarn, Danvikshem, Finnboda och Finnberget kommer däremot att ha glesare turer och behöver byta till buss tunnelbanan vid Slussen för att åka till Gamla stan och City.

Kontakta Trafiknämdens ledamöter

Stockholm stad och Nacka kommun hade tillfälle att uttala sig om förslaget. Grannar på Danvikshem och boende i Hjorthagen har varit aktiva mot förslaget.

I fall du har synpunkter eller förbättringsförslag så har du helgen på dig att kontakta ledamöterna i Trafiknämnden.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

9 reaktioner till “På måndag avgörs buss 53s och buss 55s nya dragning”

 1. Utvecklingen i den här stan går åt helt fel håll. Vi som är äldre ska väl också kunna ta oss fram smidigt. Vi ska ha kvar 53:ans buss!

 2. Otroligt skönt om bussarna slutar köra längs Östra Finnbodavägen då dom kör som idioter i alldeles för hög hastighet och man dagligen får vara rädd för att en olycka ska ske!! De förstår hela områdets trygga kärna. Måste finnas bättre alternativ!

 3. Jan Klarin (Fd bussförare och fackligt aktiv)
  Ett dåligt förslag . Jag bor på Danviksklippan .Här finns ca 300 hushåll mao minst 600 personer. Säkert 60-65% av dom är 60 år eller äldre. Som nu ska trängas ihop var 20:e minut i dessa covid tider. Många av oss är i behov av en vettig kollektivtrafik som för oss till tex Gamla stan Fridhemsplan etc.
  Det står att de som orkar ju kan gå till Henriksdal. Oförskämt!
  Att förslaget kommer pga att man vill minska restiden mellan Henriksdalsringen och Slussen med 6 min är rent nys.. Orsaken är snarare att man vill spara in en buss på linjesträckningen för 53:an.. 6min+ regleringstid vid ändhållsplatsen (7-8 min) sammanlagt medför en besparing på 13-14 min, dvs en buss.mindre.
  Nej, kör istället linje 55 Finnberget/Henriksdalsberget -Kvarnholmsvägen-Henriksdal osv så får dom sin snabbuss var 20:e min.

 4. Skrota detta urdåliga förslag!! De pensionärer som bor i området , har nog problem att dras med, som tillfart till busshållplatsen Danvikshem.Pensionärer behöver inte glesare turer!! de har också tider att passa ex vårdcentral, sjukhusbesök mm och orkar inte ha spilltid pga turtätheten.

 5. Låt oss inte bli av med turer på Danvikshem! De behövs och är inte supertäta som det är!
  / boende i Henriksborg
  Anna Mautner

 6. Buss 55 kan inte lämna Hjorthagen, Norra Djurgårdsstaden och Östermalm där många redan använder den jättemycket bara för ett ansvar på Västra Sicklaön som andra busslinjer kan ta, som tillexempel buss 66 som kan förlängas från hållplats Sofiaskolan!

 7. Buss 53 ka inte sluta att gå via Danviksklippan pga att flesta boende på Danviksklippan är pensionärer o har svårighet att gå trappa från Hästholmsviadukten o även den andra vägen till hållplats i Henriksdal måste passera motorvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: