Vilka anläggningar ingick i Saltsjöqvarn

Idag är inte mer kvar efter Kejsarkvarnen i Saltsjöqvarn än stora kvarnen som inhyser Elite Hotel Marina Tower samt ett antal bostadsrätter, och Mannagrynskvarnen ovanför. Men det har varit en stor anläggning nästan jämförbar med Konsumentföreningens på Kvarnholmen.

År 1888 köpte Homberg & Möllers Qvarnaktiebolag ett markområde på 37.000 kvadrarmeter av Danvikens hospital. Kvarnarna betalade 66.000 kronor för marken.

Första byggnaden som byggdes 1890 – 91 var så klart arkitekten Anders Wilhelm Bergströms stora kvarn, alltså dagens Elite Hotel Marina Tower plus BRF Stora Kvarnen. I tillverkningen ingick i jubileumsboken från 1963 spannmålsmottagningen, kvarnmästare, renseri, själva kvarnverksamheten, säckförpackningen, påsförpackningen, mixfabriken och mixförpackningen. Kanske också expedition och distribution.

Även en skeppselevator, ett bostadshus (revs 1990) och en ingenjörsvilla i schweizisk stil fanns i anslutning. Därtill kommer en stallbyggnad eftersom transporterna skedde på hästvagnar. Senare underhöll kvarnen en stor lastbilspark.

Därefter tillkom en åttavånings magasinsbyggnad i tegel i samma stil som stora kvarnen. Byggnaden låg bakom dagens stora kvarn (dagens bostadsfrättsföreningar Utsikten 1 och 2) och revs 1988.

Ett cereallaboratorium byggdes 1909 mer på bredden än på höjden, med stora fönster. Byggnaden stod på dagens BRF Västra Hamnplans mark. Labbet förstördes i en brand 1984. I labbet fanns ett litet mönsterbageri i byggnadens nedre våning. Här fanns också jäsnings-, eldnings- och förvaringsrum för bröd. Bakugnen byggdes av Borbecker Maschinenfabrik und Giesseri (Essen, Tyskland). Här fanns också ett kvarnrum.

1923 byggdes Mannagrynskvarnen (dages BRF Mannagrynskvarnen) som gjorde Saltsjöqvarn till till den första men en speciellt utrustad mannagrynsförmalning. Arkitekt Joel Norborg ritade den, medan Hesselmark & Bergström stod för bygget.

Joel Norberg ritade även disponentbostaden och entrén till området med portvaktsstuga. Portvalvet var formad som en triumfbåge. Dessa byggnader förstördes i branden 1984. I jubileumsboken från 1963 kan man se fyra prydligt uppställda portvakter.

Fram till 1970-talet tillkom flera andra byggnader, däribland två lagerbyggnader som revs 1988 tillsammans med spannmålssilorna som stod på BRF Västra och BRS Östra Saltsjöns mark.

En obesvarad fråga här är var kontoren låg. Det fanns en byggnad mellan stora kvarnen och Danvikens hospital som uppfördes efter att cereallabbet revs. Där borde företagsledningen, inköp, ekonomi och försäljning ha legat.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

5 reaktioner till “Vilka anläggningar ingick i Saltsjöqvarn”

 1. Kuriosa om branden 1986 ?
  Jag bodde i Värmdö och åkte buss in till stan.
  Just de här dagen kördes bussen av en super-ordentlig man. Inga konstigheter. Alla satt som ljus på sina platser. Men när bussen skulle runda Henriksdal kom två brandbilar med blålus från en påfart. Vår chaufför prejade brandbilarna! Va! stort jubel i bussen – Den ordentlige chauffören prejar brandbilar!
  Det visade senare att bussen hade flera brandbilar bakom sig.

 2. Hej!
  Bor i Utsikten 2, precis bakom Marina Tower från sjösidan sett. Kan berätta att jag har en kort filmsnutt, tagen med min telefon, som visar hur NCC river det som måste vara kontorsbyggnaden som du skriver om. Snutten tog jag i mars 2007, den 23:e kl. 13.16 för att vara exakt.
  Hälsningar
  /kewe zahr

 3. Hej,
  Några felaktigheter i ovan om Kungsörnens Kvarnar (ej Kejsarkvarnen)
  8-vånings magasinsbyggnaden bakom Stora Kvarnen revs inte utan brann ner vid den stora branden 1986 (tror jag, inte 1988). Byggnaden gick inte att släcka helt när den störtat ihop utan brann i 3 månader.
  Portvaktsstugan fanns kvar efter branden och revs av NCC 2004 och kontorsbyggnaden som låg enligt beskrivning uppfördes troligen på 1950/60 talet revs också av NCC troligen runt 2005/2006 för att ge plats åt Brf V Hamnplan.
  Tyvärr har jag inte exakta tidpunkter för dessa rivningar.
  Hälsningar
  Björn Stenqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: