9 maj: Coronasäkrad magnoliadag vid Vilans skola – anmäl dig här

Tora Dahls magnolia vid Vilans skola i Henriksdal, Nacka

9 maj firar vi återigen magnoliadagen till minne av Tora Dahl vid Vilans skola i Henriksdal i Nacka. Coronasäkrat i år med max 8 deltagare i tre olika grupper.

Välkommen unga, äldre & mittemellan att fira Magnoliadagen till minne av författarinnan Tora Dahl vid Vilans skola (Danvikshemsvägen 4) mellan Danvikshem, Finnboda & Henriksborg.

Det lär också den här gången bli ett kort föredrag om Tora Dahl och förhoppningsvis fint väder för umgänge med grannar.

Anmäl dig så här till coronasäkrad magnoliadag

Vi träffas i tre olika grupper med max. 8 deltagare var:

I fall du får problem med registreringen eller förhinder, hör av dig till vastra.sicklaon@gmail.com.

Du deltar på egen risk. Vi avhyser folk som dyker upp utan anmälan eller i fel grupp. Lämna platsen efter föredraget för att nästa grupp ska kunna samlas. Kolla vastrasicklao.se/magnoliadagen/ för att ha koll om det blir ändringar pga corona, vädret m.m.

Vem var Tora Dahl?

Du som inte vill riskera något kan istället titta på denna korta film om Tora Dahl och magnoliadagen.

Tora Dahl föddes 1886 utom äktenskapet till arkitekt Gustaf Dahl och bagerskan Emma Nilsdotter. Hennes mor lämnade henne hos en fostermor som bodde i den nu rivna trädgårdsmästarvillan i Henriksdal intill dagens Vilans skola.

Tora gifte sig med litteraturkritikern Knut Jaensson och började själv skriva. Hennes make sade dock till henne “Ä det nån som ska skriva i den här familjen, så ä det jag och inte du. Du har inte litterär begåvning för två öre” varpå Dahl rev sönder det hon skrivit, men hon fortsatte sedan att skriva för skrivbordslådan.

Dahl är känd för de åtta självbiografiska och psykologiska romanerna om sitt alter ego Gunborg Haag. Första boken i serien, Fosterbarn, utkom 1954.

Varför magnoliadagen?

Utanför Vilans skola vid Danvikshems fot finns ett magnoliaträd som Dahl donerade 1979 efter att hon fick Sofia Hembygdsförenings magnoliapris. Magnolian förstördes 2010 men återplanterades av Nacka Hembygdsföreningen 2011.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: