Inskription för allmän rösträtt från 1800-talet på Henriksdalsberget

Inskription för allmän rösträtt på Henriksdalsberget

1893, medan man sprängde fram Saltsjöbanans tunnel genom Henriksdalsberget, ristade en av stenhuggarna vid bygget mottot “Rettvisa och allmen röstrett” i en bågformig rad ovanför tunnelmynningen.

Under mottot fanns kung Oscars porträtt, årtalet 1893 och riksvapnet med stenhuggarens beväringsbok som förlag inhuggna i berget. Allmän rösträtt kom först om 25 år. Så att ha med kungens huvud var kanske ett sätt att undvika problem med de styrande.

“På en bergsknalt vid Henriksborg [red: egentligen dagens Henriksdalsberget] ha några arbetare vid Saltsjöbadsbanan roat sig med att mycket prydligt inhugga konungens porträtt och namnchiffer samt däromkring orden; ‘Allmänn rösträtt'”, stod det bl.a. i Östgötakuriren från 3 juni 1893. “Stenarne ropa”, var Hudiksvalls Allehandas kommentar.

Inskription för allmän rösträtt på Henriksdalsberget
Inskription för allmän rösträtt på Henriksdalsberget

Historien om ristningarna berättas av Harry Sandberg i självbiografin “En södergrabb berättar” som ofta gjorde utflykter till Henriksdal för att bl.a. samla växter till hans herbarium i nu hotade nyckelbiotopen Trolldalen.

Som Söderpojke vandrade han ibland till det på det på den tiden obebyggda Henriksdalsberget. En gång blev han vittne till just stenhuggeriet.

(…) fångades vårt intresse av en man som med slägga och mejsel högg in något i bergväggen (…) Vi trodde att detta var något brottsligt men blev fundersamma när vi såg närmare efter och upptäckte konung Oscars porträtt…

En Södergrabb berättar. Harry Sandberg.

Han berättar också om att han blev uppringt i slutet av 1940-talet av en åttioåring som plötsligt kom ihåg att hans kamrat var stenhuggaren i frågan. Han begav sig då upp till Henriksdalsberget, hittade ristningen, rensade den och fyllde på konturerna med krita.

Någon som har sett rester efter ristningarna? Eller har de kanske försvunnit vid bygget av Henriksdalsringen?

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: